MENÜ
2024. május 9.
Gergely
Héjában van a vitamin

Héjában van a vitamin

magyarmezogazdasag.hu

Gyümölcshéj: a természet nem tervezetlenül készítette.

Kincsek lehetnek a hulladékok között. Napjainkban sajnos egyre gyakrabban hámozunk, fogyasztunk hántolt, héjatlan élelmiszereket, pedig a héj a természet különleges csomagoló anyaga, ami nem csak védi és eltarthatóbbá teszi a termést. Ez a burkolat azon túl, hogy számunkra élelmi rosttal szolgál - ami fontos résztvevője a betegségmegelőzésnek -, a környékén egyedi hatóanyagokat is koncentrál.

Néhány évtizeddel ezelőtt nem csak biztonságosabbak voltak a termények, hanem gyakran ízletesebbek is és jelentősen nagyobb tápértékkel rendelkeztek. Az utóbbi évtizedekben helyenként jellemző szennyezések kihatással vannak az élelmiszereinkre is. A termés ezekkel szemben tehetetlen áldozat. Ezért ott tartunk, hogy aki nem engedheti meg magának a biotermékek fogyasztását, a biztonság kedvéért inkább a hámozást választja.

Bio, vagy hámozott?

A következő zöldségek és gyümölcsök kapják a legmagasabb vegyszerterhelést termesztésük során: alma, nektarin, őszibarack, szőlő, paradicsom, paprika, uborka, burgonya, cukorborsó, spenót. Tehát ha van rá mód, érdemes a bio minősítésűt választani, azokból különösképpen, amelyeknek a héját is szívesen elfogyasztanánk, illetve amikor elkerülhetetlen.

Egészben az egészség

Akármennyire különös elképzelésnek tűnik olykor egészben, szőröstül- bőröstül elfogyasztani egyes gyümölcsöket, tudnunk kell, hogy a természet nem tervezetlenül készítette őket.

A héjba és közvetlenül a héj alá rejtette el a beltartalmi részek emésztéséhez, maximális hasznosulásához szükséges enzimeket, ásványi anyagokat, vitaminokat.

Itt található továbbá rengeteg rendkívül ritkán előforduló, mégis erőteljes gyógyhatással bíró vegyület is.

Nézzünk más szemmel a héjakra!

Alma

Az alma antioxidáns- tartalma a héjában valamint az alatt koncentrálódik, ami a gyümölcshús tartalmát messze lepipálja. Megtalálható benne a flavonoidok közül az egyik legerősebb, a kvercetin nevű flavonol. A szervezetünk egy veszélyes üzem és rengeteg szabad gyök keletkezik benne minden nap, amelyek aztán DNS- károsodást, daganatos elváltozásokat indíthatnak el. Ezért az antioxidánsok nagyszámú bevitele rendkívül fontos a szabad gyökök levadászásához. Urzolsav- tartalma segít az izmok egészségét fenntartani, gyulladásgátló hatású, stimulálja a kollagénszintézist, jótékonyan befolyásolja a koleszterinszintet, és még a zsírégetést és a testsúlycsökkentést támogatja.
A héjban levő fitokemikáliák összessége 43 %- kal képes csökkenteni a bélrákos sejtek újratermelődését, valamint leállítja a májrákos és bélrákos sejtek növekedését.
A Cornell Egyetem kutatói külön- külön kísérleteztek az alma illetve az almahéj kivonatával, és megállapították, hogy az almahéj kivonata tízszer hatékonyabban lépett fel a rákos sejtek növekedésének gátlásában, mint az almakivonat.

Az alma héját felhasználhatjuk ecetkészítéskor, megszárítva gyümölcsteákhoz keverhetjük, sőt a befőzésnél szükséges zselésítőanyagot is kinyerhetjük belőle.

Banán

Héja antibiotikus és gombaellenes hatású. Tartalmaz többek között polifenolokat, karotinoidokat, poliszacharidokat, enzimeket, szalicilsavat. Alapos tisztítás után nyersen, főzve vagy sütve fogyasztható.

Citrom

A héjban található limonén rákellenes (főleg emlő-, máj-, és az UV sugárzás okozta bőrrák ellen) hatású és a koleszterinszint csökkentésében is részt vesz.
A rutin megvédi a C- vitamint az oxidációtól, hatékonyabbá teszi a felszívódását, sőt, még a hajszálereket is védi.

Kizárólag bio vagy kezeletlen héjú citrusfélét szabad fogyasztani, viszont a hagyományosat is használhatjuk, pl.: takarításnál, mosásnál.

Görögdinnye

L-citrullin aminosavat tartalmaz, ami sportolók számára kifejezetten áldásos hatású, mivel enyhíti az izomfájdalmat, növeli a teljesítményt, és elősegíti a vérből a nitrogén kivonását.

Kivi

Ha ezt a kiemelkedően magas C- vitamin- tartalmú gyümölcsöt hámozatlan formában préseljük ki, enzimekben gazdag gyümölcslevet kapunk. A bio kivi alapos tisztítás után akár héjastól is elfogyasztható.

Körte

A héja alatt halmozódik fel a klorogénsav, ami egy antioxidáns és rákellenes hatású vegyület. A gyomorban még azelőtt köti meg a nitrátokat, hogy azok karcinogén nitrozaminokká alakulnának, ezzel csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Narancs

A friss narancs illata a héjban levő limonoidoknak köszönhető, amelyek egyébként vírusölő, gombaölő, baktériumölő, tumorgátló, koleszterinszint csökkentő hatással is felvértezik.

Kb. 24 órán keresztül tartózkodnak a véráramban és eközben lelkesen küzdenek a rákos sejtekkel. A héj a gyulladásgátló, érvédő és rákellenes hatású heszperidin forrása is. A pektinek tovább fokozzák a koleszterinszint csökkentő hatását. A narancshéj erősíti a gyomrot, csillapítja a bél- és gyomorfájdalmakat.

Padlizsán

Mélybíbor színű pigmentjében egy nasunin nevű anyagot találtak, mely hatásos antioxidáns.

Uborka

Az uborkahéj hatóanyagai stimulálják a hasnyálmirigyet. A bőrre helyezve pedig hidratál, hűsít és csökkenti a gyulladást.

Szőlő

Tartalmazza az egyik legjobb öregedésgátló vegyületet, a rezveratrolt. Védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák kialakulása ellen.

Vöröshagyma

Héja gazdag flavonoidokban, kvercetinben, fenolvegyületekben. Tisztára mosott burokleveleit belefőzhetjük levesekbe illetve teaként is fogyaszthatjuk.
Seregnyi tény támasztja alá tehát, hogy a héj nem csupán a zöldségek és gyümölcsök csomagoló anyaga, hanem azok szerves részét képezi. Fogyasszunk, használjunk fel belőlük minél több