MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Vakációs tanácsok a tolnai Tilia Gyógyszertártól

Vakációs tanácsok a tolnai Tilia Gyógyszertártól

Takács Zsuzsa • fotó: freepik.com

Az orvosságok se maradjanak otthon nyaraláskor!

Elkezdődött a nyári szezon, a nyaralások időszaka. A nagyon várt pihenés azonban rémálommá válhat, legalábbis nagyon sok gondot okozhat, ha nem készülünk fel kellőképpen az utazásra. Igaz, nem kell messzire menni ahhoz, hogy a nyár veszélyeivel találkozzunk. A rovarcsípések, az allergiák, a klímaberendezések okozta meghűlés éppúgy idesorolható, mint a túlzott napozás, az erős UV-sugárzás okozta veszély. Óvatosságra int PILISI ISTVÁNNÉ, a tolnai Tilia Gyógyszertár vezetője, aki hosszú évtizedek szakmai tapasztalatával segíti a betegeket. Elsőként arról kérdeztük, milyen gyógyszer kerüljön az úti csomagba?

– A saját gyógyszerek mellett mindenképpen ajánlatos valamilyen csípés elleni kenőcsöt becsomagolni. A napozással is óvatosan kell bánni, a gyermekek és világos bőrűek számára magas faktorszámú napvédő krémek és leégés esetén hűsítő krémek szükségesek. Ezekből óriási a választék, ezzel együtt nem árt ismételni, hogy erős napsugárzás esetén 10-16 óráig ne tartózkodjunk a napon. Különösen érvényes ez a gyermekek és időskorúak számára.

– A saját gyógyszerek mellett mindenképpen ajánlatos valamilyen csípés elleni kenőcsöt becsomagolni. A napozással is óvatosan kell bánni, a gyermekek és világos bőrűek számára magas faktorszámú napvédő krémek és leégés esetén hűsítő krémek szükségesek. Ezekből óriási a választék, ezzel együtt nem árt ismételni, hogy erős napsugárzás esetén 10-16 óráig ne tartózkodjunk a napon. Különösen érvényes ez a gyermekek és időskorúak számára.

Kullancsveszély, darázscsípés és allergia

– A rovarcsípés apropóján külön is beszélni kell a kullancsveszélyről!
– Igen, ma már minden szabadtéri tartózkodás esetén számolni kell a kullancsveszéllyel. Nagyon sok a fertőzött kullancs, különösen erdei táborozások idején alapvetően fontos az elővigyázatosság. A kullancs eltávolítását is érdemes megtanítani a gyermekeknek, ehhez speciális csipesz áll rendelkezésre, illetve, ha körömmel távolítjuk el, nagyon kell figyelni arra, hogy az állat potroha ne sérüljön. Sajnos ez a veszély már a kertekben, udvarokban is fennáll, a levegőből is érkezhet a fertőzött rovar.
– A rovarcsípés nemcsak fertőzést okozhat, de sokaknál allergiás tünettel is járhat, ami súlyosabb esetben azonnal beavatkozást igényel. Előfordult korábban, hogy egy óvónő lélekjelenléte mentette meg a gyermeket hasonló helyzetben.
– Született egy rendeletet ezzel kapcsolatban, az óvodákban és iskolákban kötelező allergiaellenes készítményt, injekciót tartani, ami életmentő is lehet, például, ha méh- vagy darázscsípésre allergiás valaki, és kritikus állapotba kerül. A gyors beavatkozás életet menthet, felnőtteknek, különösen motorozás esetén ajánlott felkészülni ilyen helyzetre. De említhetem az étel- vagy pollenallergiát, ezek mind veszélyesek lehetnek.

Mi kerüljön az útipatikába?

– Az útipatikába ajánlatos becsomagolni, illetve az erre érzékenyeknek otthon is tartani gyógyszert. Mire figyeljenek még, a vakációra indulók?
– Külföldre utazók vigyenek magukkal maszkot, fertőtlenítőt, ugyanis a különböző országokban eltérő szabályok lehetnek, akár az ottani Covid-helyzettől függően. Alapvető utazás esetén, hogy a hasmenésre, illetve szorulásra hajlamos személyek felkészüljenek erre a problémára. Számos külföldi országban jellemző, hogy fertőzésveszélyes a csapvíz fogyasztása, ezért ajánlott palackozott ásványvizet fogyasztani. Akkor is ragaszkodjunk ehhez, ha a helyiek azt bizonygatják, hogy iható a csapvíz!

Vényköteles gyógyszert recept nélkül nem adhatunk ki

– Bizony, egy ilyen gond tönkreteheti a nyaralás élményét…
– A gyermekes szülők figyelmét felhívnám, hogy érdemes a gyermekorvos tanácsát kérni, előre gondoskodni fülcseppről, ugyanis vényköteles gyógyszer, amit recept nélkül nem adhatunk ki, ügyeletben sem.
– Ezek szerint hiába szaladunk ügyeletben, indulás előtt gyógyszerért!
– Így van, ne hagyják az utolsó pillanatra a gyógyszerek kiváltását! A másik dolog, amit hangsúlyozni szeretnék: nyáron helyettesítések vannak, az orvosok rendelési ideje is változhat. Fontos, hogy előre gondoskodjanak a gyógyszerekről, vagy akár a gyógyászati segédeszközök kiváltásáról. A pelenkák felírása is változott, többféle dolgot kell a felhőbe továbbított recepten feltüntetni, és csak akkor adható ki, ha minden adat szerepel rajta. Másrészt a kiváltáshoz is szükségesek a személyes okmányok. Még egy dologra hívnám fel a figyelmet, az ügyeletben tapasztaltam, hogy sokan elfelejtettek tápszert, inzulint, vagy speciális asztma elleni gyógyszert íratni, és a hétvégén, vagy utazás előtt elfogyott. Csakhogy vényköteles gyógyszert nem adhatunk ki recept nélkül, és ezeket a szigorítás miatt az orvosi ügyelet sem írhatja fel.

Tudatosság és együttműködés nélkül nem megy

– A tudatosság szerepét minden alkalommal kiemeli. Mindenre nem tudunk felkészülni, de mit tehetünk a saját nyugalmunkért, biztonságunkért?
– Ha valaki fogfájós, vagy allergiára hajlamos, akkor számoljon vele, és csak ismételni tudom, a vényköteles gyógyszereket fel kell íratni. Legyen nálunk fertőtlenítőszer, kötszer. Érdemes valamilyen gyógyszert tartani csípésre, ha pedig bekövetkezett a baj, és nincs orvosság, sok esetben az ecetes borogatás is megteszi. Persze súlyosabb esetekben a strandokon található elsősegélynyújtó helyre kell menni, illetve azonnal orvoshoz fordulni. A felkészülés és a tudatosság segíthet abban, hogy zavartalan legyen a nyaralás, idehaza, vagy akár külföldön. Mi, kollégáinkkal együtt mindent elkövetünk a betegekért, de nagyon fontos az együttműködés és tudatosság, hogy segíteni tudjunk.

TILIA GYóGYSZERTÁR Tolna, Alkotmány u. 24. Tel.: 74/440-462

Nyitva: Hétfőtől péntekig 8.00-18.00-ig
Ügyelet: PÁROS héten hétfőtől péntekig 18.00-21.00-ig, szombaton 17.00-20.00-ig, vasárnap 8.00-11.00-ig, 17.00-20.00-ig