Kevesebb feldolgozott élelmiszer – kevesebb pálmaolaj
Olívaolajjal és dióval harcolhatunk a rák ellen?
A Hongkongi Egyetem kutatói kimutatták, az olívaolajban és dióban található olajsav stimulálja a daganatok elpusztítására képes immunsejteket. Viszont a pálmaolajban található sav gyengíti ezeket a természetes védekező mechanizmusokat.
A Hongkongi Egyetem kutatói két különböző zsírsavnak tették ki az emberi sejteket, először olajsavnak, amely olívaolajból vagy dióból származott, majd a pálmaolaj palmitinsavjának, amely mindenféle feldolgozott termékben megtalálható, akár tejtermékekben, húsban, de a Nutella is híresen pálmaolajos. Az olívaolaj és a dió köztudottan egészséges, de a pálmaolaj különösen magas koncentrációban tartalmaz telített zsírsavakat, főként palmitinsavat, ami nagy koncentrációban fordul elő benne.
Olcsó, de rákkeltő
A palmitinsav magas telített zsírsavtartalmának köszönhetően szobahőmérsékleten is szilárd, ezért lett olcsó helyettesítője a vajnak és a hidrogénezett növényi olajoknak. Az utóbbiak transzzsírsav-tartalma miatti aggályok vezettek többek között a pálmaolaj használatának elterjedéséhez az élelmiszeriparban. Csakhogy a pálmaolaj – egereknél kimutatták pár éve – szerepet játszott szájüregi karcinóma és melanóma kialakulásában. A palmitinsavnak kitett rákos sejtek gyorsabban terjedtek, és ez a terjedés akkor is fennállt, miután a pálmaolajat már kivonták az étrendből.
Hongkongban a sejtek ellenálló képességét, anyagcsere-aktivitását és a daganat elpusztítására való képességét értékelték most és kiderült, az olívaolajban és a dióban található zsírsav a gamma-delta T-sejtek megerősítésével segít megelőzni a daganatok növekedését.
A feldolgozott és egészségtelen élelmiszerek összetevője, a pálmaolaj viszont gyengítheti ezeket a sejteket, és csökkentheti a szervezet azon képességét, hogy gátolja a rosszindulatú daganatok növekedését. Az olajsavval kezelt sejtek magas metabolikus aktivitást, stabil mitokondriumokat és erős tumorsejt-pusztító képességet mutattak, de a palmitinsavaknak kitett sejtek metabolikus romlást szenvedtek, ami a sejthalálukhoz és fokozott gyulladáshoz vezetett az immunrendszerben.
Pálmaolaj, a méreg
Tu Wenwei, a tanulmány társszerzője kijelentette, hogy kísérleteik alapján az olajsavban gazdag élelmiszerek javíthatják a rákellenes kezelések hatékonyságát, a palmitinsav-bevitel csökkentése pedig előnyös a betegek számára.
Az ételek erősen befolyásolják immunrendszerünk működését, amit szövetek halmaza alkot, célja, hogy megvédjen minket a betolakodóktól (betegségektől és fertőzésektől). Egy húszas éveiben járó, 73 kilogrammos férfi immunrendszere körülbelül 1,8 billió sejtből áll – ami nagyjából egy ananász (vagy hat hörcsög) súlyának felel meg. Egy azonos korú 60 kilós nőnek körülbelül 1,5 billió immunsejtje lenne, ami 1 kilogramm. Egy 10 éves gyermeknek 1 billió immunsejtje van, ami kb. 600 gramm.
Az olívaolaj vagy a dió telítetlen zsírsavai egészségesen tartják ezeket az immunsejteket, és kulcsszerepet játszanak abban, hogy az immunrendszer észlelje a tumorsejteket és harcoljon velük. Ezzel szemben a telített zsírok elősegítik a gyulladást és az immunsejtek öregedését. A palmitinsav például az immunitás általános gyengüléséhez és a rákos sejtek újjáéledéséhez vezethet, és nem csak ez a baj vele, a pálmaolaj miatt égetik fel az erdőket világszerte vagy irtják ki őket, hangsúlyosan hozzájárulva a klímaváltozáshoz. Már csak az a kérdés, hogy kerülhetjük el a pálmaolajat?
A baj az, hogy majdnem mindenben megtalálható, amiben zsír vagy olaj van: leveskockától kezdve péksütiken át a fagyasztott termékekig, de a tusfürdőkben, samponokban is jelen van valamilyen formában. A Tudatos Vásárlók Egyesülete azt ajánlja, először a sütikről, édesipari termékekről mondjunk le, amik pálmaolajosak, hiszen ezek amúgy sem egészségesek, a második lépcső, hogy tudatosan kerüljük a távolból érkező, hosszabb szállítással a boltjainkban landoló ételeket. Ezek nagyobb valószínűséggel pálmaolaj tartalmúak. De a Tudatos Vásárlók kifejlesztettek egy appot is, ami segít kerülni a mérgező termékeket.