Három hozzávaló, és egészséges lesz a kávé
ha tejet vagy növényi italt is adunk hozzá, még selymesebb lesz az állaga
Azt tudjuk, hogy a minőségi kávé egészséges. Viszont jó hír, hogy a kávé még egészségesebb lehet, ha három egyszerű alapanyaggal készítjük.
A reggeli kávé sokunk napindító rituáléja, de kevesen gondolnánk, hogy egy-két apró változtatással nemcsak finomabb, hanem egészségesebb is lehet. Egy Harvardon végzett gasztroenterológus, Dr. Saurabh Sethi most elárulta, milyen három egyszerű összetevő hozzáadásával válhat a kávé igazi „szuperitallá”.
Fahéj: a legjobb vércukorszint-csökkentő
Dr. Sethi szerint a legtöbben nem használják ki a fahéj jótékony hatásait. Egy csipetnyi ebből az illatos fűszerből nemcsak különleges ízt ad a kávénak, hanem segíthet csökkenteni a vércukorszint megugrását is.
A kutatások szerint a fahéj képes mérsékelni a vércukor-, koleszterin- és trigliceridszintet, különösen cukorbetegek esetében. Mindezt az antioxidáns tartalmának köszönheti, amely segíti a sejtek védelmét az oxidatív stressz ellen.
Az orvos azt javasolja, inkább ceyloni fahéjat válasszunk a gyakrabban használt kasszia (cassia) helyett, mert az előbbi kevesebb kumarint tartalmaz, így biztonságosabb hosszú távon.
MCT-olaj – természetes energia és agytámogató zsiradék
A második összetevő, amit Dr. Sethi ajánl, a MCT-olaj, vagyis a közepes láncú trigliceridek olaja. Ez a zsiradék a kókuszolajból származik, és gyorsan hasznosul a szervezetben.
A hosszabb láncú zsírsavakkal ellentétben az MCT-k közvetlenül a májba kerülnek, ahol azonnali energiaforrássá alakulnak, vagy ketonokká formálódnak – ezek pedig az agy számára alternatív „üzemanyagot” biztosítanak.
Az MCT-olaj tehát segíthet a mentális frissesség fenntartásában, miközben egyenletes, tartós energialöketet ad – pont amire a reggeli órákban szükségünk van.
Étcsokoládépor – a bélflóra titkos barátja
A harmadik meglepő hozzávaló a jó minőségű étcsokoládépor. Dr. Sethi szerint a csokoládéban található polifenolok a kávéval együttműködve táplálják a jótékony bélbaktériumokat, például a Lactobacillus és Bifidobacterium törzseket.
Az étcsokoládé emellett gazdag antioxidánsokban, amelyek csökkenthetik a „rossz” LDL-koleszterint, segíthetnek megelőzni a sejtkárosodást, javíthatják a vérkeringést és támogathatják az agyműködést is.
Egy teáskanálnyi 70% feletti kakaótartalmú, cukormentes étcsokoládépor csodát tehet a reggeli kávéval – gazdagabb íz, több tápanyag, és még az emésztésünk is hálás lesz érte.
Így készítsük el az „okos kávét”
Dr. Sethi tanácsa alapján az egészséges reggeli kávé receptje egyszerű:
Főzzünk egy csésze feketekávét.
Adjunk hozzá egy csipet fahéjat.
Cseppentsünk bele egy teáskanál MCT-olajat.
Szórjuk meg egy kevés étcsokoládéporral.
Ezzel a kombinációval nemcsak finomabb lesz az italunk, hanem segíthetjük a vércukorszint egyensúlyát, az agyunk működését és a bélflóránk egészségét is.
Tipp: ha tejet vagy növényi italt is adunk hozzá, még selymesebb lesz az állaga – és máris kész a saját, házi „super coffee”, amit az orvosok is jóváhagynának!