MENÜ
2023. március 26.
Emánuel
Mitől olyan boldogok?

Mitől olyan boldogok?

femina.hu, Váradi Melinda

A legutóbbi, 2022-es felmérés alapján Finnország a világ legboldogabb országa, de a 2021-es adatok is erre jutottak.

A vizsgálatok az egy főre jutó bruttó nemzeti összterméket, a társadalmi támogatást, a várható egészséges élettartamot, a saját életre vonatkozó döntések szabadságát, a lakosság nagylelkűségét, valamint a belső és külső korrupció szintjét is nézték a kutatás során. De amellett, hogy ezekben magas pontszámot értek el, a szokásaik is hozzájárulnak az elégedettségükhöz.

Frank Martela finn filozófus és pszichológus a CNBC oldalán mesélt arról saját tapasztalatai alapján, hogy mik azok a dolgok, amiket náluk sosem csinálnak az emberek, és amik nagy szerepet játszanak abban, hogy boldogabbak az átlagnál. Nem hasonlítják magukat a szomszédaikhozA szakértő finn költemény híres sorát idézte, amely lefordítva nagyjából a következő: „ha van szerencse, rejtse el a szerencsét”. Ez nagyjából annyit üzen, hogy ne hasonlítsd össze magad másokkal, és ne dicsekedj a boldogságoddal. Hozzátette, a finnek ezt nagyon a szívükre veszik, különösen, ha anyagi dolgokról és a gazdagság nyílt megnyilvánulásáról van szó.

Egyszer például a pszichológus összefutott Finnország egyik leggazdagabb emberével, aki épp babakocsiban tolta a kisgyermekét a villamosmegálló felé. Vehetett volna magának egy drága autót, vagy bérelhetett volna sofőrt, de a tömegközlekedést választotta. Náluk a sikeres emberek is ugyanolyanok, mint mások.Mindenkinek azt tanácsolja, hogy koncentráljon inkább arra, hogy őt mi teszi boldoggá, és ne arra, hogy sikeresnek látszódjon mások szemében. Az igazi boldogsághoz vezető első lépés az, hogy felállítsd a saját mércéidet ahelyett, hogy másokhoz hasonlítgatnád magadat.

Egy 2021-es felmérés szerint a finnek 87%-a úgy érzi, hogy a természet fontos számára, mert nyugalmat, energiát és kikapcsolódást biztosít. Finnországban a munkavállalók négy hét nyári szabadságra jogosultak. A szakértő elárulta, sokan arra használják ezt az időt, hogy vidékre kiránduljanak, és elmerüljenek a természet szépségében. Még akkor is, ha ez nem túl kényelmes, ha pedig nincs áram vagy folyóvíz a házban, az szerinte még jobb. A finn városok elrendezésének köszönhetően sok ember él természetközeli környezetben, a pszichológus például egy park mellett él, és rendszeresen jár is ide sétálni. Azt hangsúlyozta, hogy a természetben töltött idő növeli a vitalitást, javítja a közérzetet, és a személyes fejlődés érzését adja. Ezért is javasolja mindenkinek, hogy találja meg a módját annak, hogy tegye egy kicsit zöldebbé az életét akár úgy, hogy növényeket vesz a lakásába.

A kutatások azt mutatják, hogy minél magasabb a bizalom egy országon belül, annál boldogabbak az állampolgárok. Egy „elveszett pénztárca”-kísérlet 2022-ben a polgárok őszinteségét tesztelte: 192 pénztárcát dobtak le a világ 16 városában. Helsinkiben 12 pénztárcából 11 került vissza a tulajdonoshoz. A finnek megbíznak egymásban, és értékelik az őszinteséget. Ha valaki a könyvtárban felejti a laptopját, vagy elveszti a telefonját a vonaton, szinte biztos lehet benne, hogy vissza is kapja. A gyerekek gyakran mennek haza az iskolából busszal, és felügyelet nélkül játszanak a szabadban.A pszichológus szerint érdemes átgondolni, hogy hogyan lehet valaki jelen a közösségben, hogyan teremthet mélyebb bizalmat, hogyan támogathatja a bizalomra épülő hozzáállást. Az egészen apró tettek is nagyon sokat számítanak: például, ha kinyitod egy idegennek az ajtót, vagy átadod a helyedet a vonaton.