MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Kézfertőtlenítő házilag

Kézfertőtlenítő házilag

babaszoba.hu

Óvatosan bánjunk a neten keringő házilag elkészíthető kézfertőtlenítő receptekkel.

Üres polcokkal szembesülnek sokan, amikor kézfertőtlenítőt szeretnének vásárolni. Sok házilag elkészíthető recept kering a neten, a közösségi médiában, ám szakértők óvatosságra intenek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hivatalos útmutatót készített a kézfertőtlenítő elkészítéséhez, de ezt a megoldást csak azoknak ajánlják, akiknél nem áll rendelkezésre tiszta víz. Ilyen esetben hasznos lehet a házilag elkészíthető kézfertőtlenítőszer. Azonban nagyon kell vigyázni: ha helytelenül készítjük el, káros is lehet.

"Aggódom, hogy az emberek saját tisztítószert készítenek, mivel nehéz lesz ellenőrizni a koncentrációk helyességét" - jelentette ki a CNN-nek Daniel Parker, a kaliforniai egyetem közegészségügyi professzora.
A kézfertőtlenítőszernek legalább 60 százalékos alkoholtartalommal kell rendelkeznie.

A boltokban vásárolt kézfertőtlenítőkben gyakran vannak bőrpuhítók is, hogy ellensúlyozzák az alkoholt. Ha nem szerepel ilyen a házi receptben, akkor megkockáztathatjuk, hogy sérülést okozhatunk a kezünkön - mondta Sally Bloomfield, londoni professzor a Guardian-nek.
Fontos, hogy csakúgy, mint az üzletben vásárolt tisztítószer esetében, a házi tisztítószer is olyasvalami, amelyet kisgyermekek elől elzárva kell tartani.
A koronavírus elleni védekezés legjobb módja a jó öreg víz-szappan kombináció.
Parker azt tanácsolja, hogy az emberek legalább 20 másodpercig alaposan mossanak kezet, kerüljék az arcukat, tüsszentés vagy köhögés esetén takarják el a szájukat, és rendszeresen tisztítsák meg a lakás felületeit.A WHO ajánlása szerint 10 literes üveg- vagy műanyag palackban, csavaros/menetes dugóval az alábbi mennyiséggel készíthető el a házi kézfertőtlenítőszer:

1. recept:
Ethanol 96%-os, 8333 ml
Hydrogen peroxide 3%-os, 417 ml
Glycerol 98%-os, 145 ml
desztillált víz vagy visszahűtött forralt csapvíz, 1105 ml
vagy

2. recept:
Isopropyl alcohol 99.8%-os, 7515 ml
Hydrogen peroxide 3%-os, 417 ml
Glycerol 98%-os, 145 ml
desztillált víz vagy visszahűtött forralt csapvíz, 1923 ml

Ami még elengedhetetlenül szükséges:
üveg- vagy műanyag palack menetes dugókkal vagy műanyag tartály, esetleg rozsdamentes acél tartály (az űrtartalomnál figyeljünk arra, hogy ne történjen túlfolyás, tehát érdemes nagyobb űrtartalmú palackot választani)
fa, műanyag vagy fém eszközök keveréshez
mérőhengerek és mérőkannák
műanyag vagy fém tölcsér

Ahogy a WHO hivatalos ajánlásában is olvasható, az Ethanollal készült recept kb. 80%-os alkoholtartalmú lesz, míg az Isopropyllal készült 75%-os. Minél magasabb az alkoholtartalma a készítményeknek, annál inkább szárítják a kezet.
Ahogy azt fentebb is írtuk, a legjobb a szappanos-langyos vizes kézmosás, kézfertőtlenítőre akkor van szükség, ha nem tartózkodunk otthon, és nem tudunk az utcán, egyéb helyen kezet mosni.
A 10 literes kiszerelés helyett ha 1 litereset készítenénk otthon, akkor mindkét receptnél el kell osztanunk tízzel a hozzávalókat. A két recept ebben az esetben így módosul:

1. recept:
Ethanol 96%-os, 833,3 ml
Hydrogen peroxide 3%-os, 41,7 ml
Glycerol 98%-os, 14,5 ml
desztillált víz vagy visszahűtött forralt csapvíz, 110,5 ml
vagy

2. recept:
Isopropyl alcohol 99.8%-os, 751,5 ml
Hydrogen peroxide 3%-os, 41,7 ml
Glycerol 98%-os, 14,5 ml
desztillált víz vagy visszahűtött forralt csapvíz, 192,3 ml