MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
Gyógyító gyomok

Gyógyító gyomok

agroinform.hu

A pitypang gyökeréből akár koffeinmentes „kávé" is készülhet.

Gyomnövénynek azt a növényt vagy növényi részt nevezzük, amely ott fordul elő, ahol nem kívánatos, jelenléte az adott kultúrá(k)ra nézve káros, számunkra nem hoz hasznot. Azonban az integrált növényvédelemben, de főként az ökológiai gazdálkodásban megtanultuk, hogy célunk nem a károsítók – legyen szó kártevőkről, kórokozókról vagy gyomokról – 100 %-os megszüntetése, hanem károsításuk mértékének csökkentése, mely függ az adott károsító adottságaitól és kártékony hatásától.

Bár elmondható, hogy a gyomnövények nem válhatnak a kultúrnövény vetélytársává, azonban kiskertekben vagy ültetvényekben bizonyos fajok akár jótékony hatással is bírhatnak, mind a közvetlen környezetükre, mind állati vagy humantáplálkozásban egyaránt. Lássunk néhány példát:

Gyermekláncű, avagy pitypang (Taraxacum officinale)

Gyökeréből koffeinmentes "kávé" készülhet, és fiatal leveleit akár salátába is felhasználhatjuk, hiszen ásványi anyagokban gazdag. A beporzásban segítő fajokat, pillangókat vonzza, melynek előnyeit talán már nem kell részletezni.

Nehézszagú gólyaorr (Geranium robertianum)

Bájos látványa nemcsak a tájat szépíti, de ez az egynyári növény javítja a talaj szervesanyag-tartalmát, s a hasznos rovarokat is vonzza. Nem túl igényes, hiszen a legsilányabb talajon is képes felbukkanni.

Komlós lucerna (Medicago lupulina)

Szintén több szempontból hatékony mind a talaj, mind a környező kultúrnövények számára, hiszen vonzza a lebegőlegyeket, méheket és lepkéket, de fejlett gyökérzete nitrogénben és szerves anyagban gazdagítja a talajt. Leginkább gyepterületeken jellemző, vetett keverékben gyakran hasznosított vadlucernafaj.

Közönséges gyújtoványfű (Linaria vulgaris)

A tátikára hasonlító virágaival hosszú ideig díszíti élőhelyét, olyannyira, hogy a dísznövénykertészetek számos változatát kínálják eladásra. Igénytelen és szárazságtűrő, ezért kőfalakba, sziklakertekbe is javasolják. Réteken kaszálás után hamar visszanő, kiváló nektárforrás.

Herefélék, mint például a fehér here (Trifolium repens)

A pillangósvirágúak családjába tartozó faj, mely megköti a levegő nitrogénjét, ami felvehetővé válik más növények számára. Szerencsésnek érezheti magát az a kerttulajdonos, akinek a négylevelű változata lepi el területét, hiszen az európai kultúrkörökben az a szerencse egyik szimbóluma.

Tyúkhúr, avagy Stellaria media

A T1-es életformacsoport jelentős képviselője, kiváló takarónövény az ültetvények sorközeiben, miközben csökkenti az eróziót, deflációt, megtartja a nedvességet, azonban nem veszi el a kultúrnövénytől azt. Madarak csemegéje, de salátaként mi is fogyaszthatjuk. Gyors növekedése miatt hasznos zöldtrágyanövény is lehet.

Fehér libatop (Chenopodium album)

Salátaként, levesben, de akár a spenót helyettesítésére is használhatjuk a konyhában, ugyanis igen magas a kalcium-, vas-, fehérje- és B-vitamin-tartalma. Csalogatja a méheket, a levéltetűlárvákkal táplálkozó lebegőlegyeket.

Nagy csalán (Urtica dioica)

Felhasználása sokrétű a biológiai növényvédelemben. A házilag készített csalánlé hígítva kiváló növénykondicionáló, míg hígítatlan állapotban rovargyérítő hatása is ismert. Takarmányozásban erősítheti az állatok immunrendszerét, kórokozókkal szembeni ellenállóságát, valamint takarmánykiegészítőként (forró vizes kezelés után, mely enyhíti annak csípősségét) való hasznosítása fokozhatja a baromfik súlygyarapodását, a tyúkok tojáshozamát.

Borostyán (Hedera helix)

Igazi futónövény, így természetesen nem mindenhol kívánatos, azonban minden évszakban díszítheti a kertet, és ami még fontosabb, hogy a madarak számára jó búvó- és fészkelőhely.