MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Az „Autobahn Fittipaldija

Az „Autobahn Fittipaldija"

Kapfinger András

A múlt héten megjelenő hír jutott eszembe, miszerint a 70 év felettieket ki is tilthatják adott esetben az autópályákról.

Az M7-es autópályán haladtam Fehérvár felé, semmilyen különös okom nem volt a siettségre. Előttem egy Merci „poroszkált„ 125–130 körüli tempóval, a külső sávban pedig kamionok haladtak konvojban. A tükörben láttam, hogy villámgyorsan közeledik egy autó, no, nem egy fehér Suzukis, hanem egy BMW, egy harminc körüli fiatalemberrel a volán mögött. Irányjelző balra, a fénykürt már-már fényszennyező üzemmódban. Az „Autobahn Fittipaldija„ a gyors cselekvés megszállottja, máris a külső sávban próbálgatta járművének korlátait, de valami oknál fogva ott termett előtte egy 40 tonnás kamion hátsó fele. Gyors fékezés a tapasztalt Mercis és az én részemről, és máris száguldhatott tovább. Ekkor jutott az eszembe a múlt héten megjelenő hír, aminek az appropója az volt, hogy egy 70 év feletti nyugdíjas az autópályán szembe ment a forgalommal, ami bizony nagy hiba. Már meg is szólaltak az ötlegazdák, miszerint a 70 év felettieket ki is tilthatják adott esetben az autópályákról vagy csak nappali vezetésre korlátozhatják őket. Hajaj, gondoltam, én már el is múltam 70, igaz heti rendszerességgel vezetek cirka 45 éve heti 1200–1400 kilométert, nem hivatásos sofőrként.
A 2016-os belügyminisztériumi statisztika szerint 2895 közúti baleset történt, ebből 210 volt a 70 év feletti elkövető. Ebből vajon hányan voltak az autópályán „felelőtlenül„ szemben-közlekedők?