MENÜ
2024. árpilis 24.
György
A receptre felírt gyógyszerek legjobb helyettesítője a természet

A receptre felírt gyógyszerek legjobb helyettesítője a természet

divany.hu / Geyer Krisztina

A természet és az egészség közötti kapcsolat.

Egy tanulmány Finnország legnagyobb városi területein élő, 16 000 véletlenszerűen kiválasztott lakosnak a 2015–16-os környezeti egészségügyi felmérése során adott válaszaira támaszkodott. A kutatók azt akarták kideríteni, hogy a lakóhelyi zöldterületek és vizek látogatásának gyakorisága, valamint ezekre a területekre nyíló lakáskilátás összefüggésbe hozható-e bizonyos receptre felírt gyógyszerek használatával.

A vizsgálat eredményei összhangban vannak azzal az egyre növekvő számú bizonyítékkal, amely a zöldterületekhez való hozzáférés hiányát számos egészségügyi problémával hozza összefüggésbe. A természethez való hozzáférés, különösen városi környezetben, gyakran egyenlőtlenséget mutat: a szegényebb demográfiai rétegeknek kevesebb esélyük van a zöldterületek látogatására.

Az összefüggés vizsgálata érdekében a Finn Egészségügyi és Jóléti Intézet kutatói adatokat gyűjtöttek arról, hogy a 25 éves és annál idősebb városlakók hogyan viszonyulnak a lakóhelyük egy kilométeres körzetében lévő zöld (szárazföldi) és kék (vízi) tereihez.

A résztvevőket a szorongás, álmatlanság és depresszió, valamint a magas vérnyomás és asztma elleni vényköteles gyógyszerek használatáról kérdezték. Ezután megkérdezték, hogy május és szeptember között milyen gyakran töltöttek időt a szabadban, természetközelben, a válaszok a „soha” és a „hetente öt vagy több alkalommal” között mozogtak.

A vizsgálat eredményei

A vényköteles gyógyszereket a kutatók a rossz egészségi állapot mérőszámaként azonosították. Választásuk azért esett a szorongás, az álmatlanság és a depresszió, valamint a magas vérnyomás és az asztma elleni gyógyszerekre, mert ezek elég gyakoriak, és potenciálisan kritikus egészségügyi problémák előszobájaként is ismertek.

A vizsgálat erős kapcsolatot fedezett fel a zöldterületekre tett kirándulások és a fenti receptre felírt gyógyszerek használatának alacsonyabb valószínűsége között.

A HETI HÁROM VAGY NÉGY ZÖLDTERÜLETEN TÖRTÉNŐ IDŐTÖLTÉS, ÖSSZEHASONLÍTVA AZ EGY VAGY ANNÁL KEVESEBB ALKALOMMAL, 33%-KAL KISEBB ESÉLLYEL JÁRT EGYÜTT A MENTÁLIS EGÉSZSÉGÜGYI GYÓGYSZEREK HASZNÁLATÁVAL, A VÉRNYOMÁSCSÖKKENTŐK ESETÉBEN 36%-KAL, AZ ASZTMA ELLENI ORVOSSÁGOKAT ILLETŐEN PEDIG 26%-KAL CSÖKKENT A VALÓSZÍNŰSÉGE A GYÓGYSZERHASZNÁLATNAK.

Ugyanakkor az is kiderült a kutatásból, hogy a gyakori zöldterület-látogatások és a depresszió, szorongás, álmatlanság, magas vérnyomás és asztma elleni gyógyszerek alacsonyabb használata között megfigyelt összefüggések nem függtek a társadalmi-gazdasági helyzettől.