MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Korszakváltás a Ladánál

Korszakváltás a Ladánál

hvg.hu

A fejlett vezetéstámogató technológiákat nem maga az AvtoVAZ fogja kifejleszteni.

Alekszej Likacsev, az AvtoVAZ egyik vezetője nemrégiben elárult, hogy az elkövetkezendő 6 évben 17 új Lada fog feltűnni a színen, most pedig az orosz cég önvezető autókkal kapcsolatos terveiről is felfedett néhány részletet.

Likacsev elmondta, hogy a jövőben érkező Ladákban fejlett önvezető funkciókat kívánnak meghonosítani. Ezeket azonban nem maga az AvtoVAZ fogja kifejleszteni, hanem az anyacég, vagyis a Renault-Nissan-Mitsubishi Szövetség megoldásait szerelik majd a Ladákba. Likacsev szerint nem egyes alkatrészeket, hanem komplett megoldásokat integrálnak majd az új Ladákba.

Emberünk azzal kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni, hogy mikor tűnhetnek majd fel a színen az első önvezető Ladák, mindenesetre hangsúlyozta, hogy Oroszországban egyelőre nem mutatkozik túl nagy igény az ilyen autók iránt. Ráadásul sem az infrastruktúra, sem a jogi szabályozás nem áll még készen az autonom járművek érkezésére.

Likacsev arról is beszélt, hogy az AvtoVAZ jelenleg nem tervezi elektromos autó alkatrészek fejlesztését. Amennyiben a villanyautók iránti kereslet növekedését tapasztalják, a Renault-Nissan-Mitsubishi Szövetségtől veszik majd át a szükséges technológiákat.