MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Foglalkozás-egészségügyről kicsit másképp (I.)

Foglalkozás-egészségügyről kicsit másképp (I.)

Ergonom Kft. • fotó: drbodonhelyi.hu

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mitől jó egy foglalkozás-egészségügyi szolgáltató.

Vannak, akiknek az a fontos, hogy legyenek meg a szükséges igazolások, papírok, de a tartalmával nem foglalkoznak, mások értelmezik és uram bocsá’, még fel is használják azokat. Hiszen nem titok, hogy azok a munkavédelmi, foglalkozás-egészségügyi szolgáltatások, melyeket törvényi előírások szabályoznak, arra is alkalmasak, hogy megkönnyítsék a cégvezetést, a biztonságos cégműködést, megóvják a balesetektől vagy betegségektől a munkavállalókat és munkáltatót egyaránt.
Az érdek közös, a jogszabályok köteleznek mindenkit, akkor mi a probléma? Személyes tapasztalatom szerint nagy különbség van hozzáállásban, felfogásban. A foglalkozás-egészségügy sokak számára egyenlő az orvosi alkalmassági vizsgálattal, és semmi több. Erről a „semmi többről” érdemes azt tudni, hogy például mi, az Ergonom Kft. részéről, milyen szolgáltatásokat nyújtunk. Három saját rendelőnk van (Szekszárdon, Kaposváron, Budapesten) és országosan kiépített partneri hálózattal rendelkezünk. A velünk szerződő vállalkozásról, cégről tudnunk kell, hogy hány főt foglalkoztat, milyen tevékenységgel foglalkozik, helyileg hol történik a munka.
Mindez nem felesleges kérdezősködés, hiszen a létszám és egyéb jellemzők alapján tudjuk beazonosítani, milyen foglalkozás-egészségügyi kategóriába tartozik az érintett, milyen veszélyekkel találkoznak a dolgozók munkájuk során, milyen orvosi vizsgálatok szükségesek. A feltérképezés során előfordulhat az is, hogy szakorvosi vizsgálatra küldik az illetőt, amennyiben szükséges. Mindez az apró betűs rész a munkánkban, ami kevéssé látszik, de a lényeg, ugye, mindig itt lakozik. És még nem beszéltem arról, miért fontos a munkavégzés helyszíne. Ehhez kapcsolódóan létezik egy mentálhigiénés vizsgálat, melynek során kollégáim bejárják a munkaterületet, mintegy környezettanulmányt végeznek, erről jegyzőkönyvet készítenek. Megvolt minden vizsgálat, kezdődik a termelés. Mondhatná valaki, hogy csak ennyi? De nem csak ennyi. Mert egyszer csak sikítás hangzik fel, és munkabaleset történik. (Folytatjuk)

A szerző Balogh Andrea,
az Ergonom Kft. értékesítési vezetője