MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Feszültség és mogorvaság – a Covid nem várt mellékhatása

Feszültség és mogorvaság – a Covid nem várt mellékhatása

hvg.hu

A világjárvány sokkal hangsúlyosabb változást indított be az embereknél, mint arra bárki is számított.

Bár a koronavírus-járvány a világ sok országában lecsengőben van, teljesen nem tűnt el. Erre a kutatók is többször figyelmeztettek az elmúlt hetekben. Miként arra is, hogy a vírus egyes hatásait máig nem sikerült teljesen megérteni. Egy, a PLOS One című folyóiratban csak nemrég publikált tanulmány is egy ilyen újszerű hatással foglalkozik: e szerint a Covid komoly változást okozott az emberek személyiségjegyeiben.

A részletekből kiderült: a kutatók az úgynevezett Big five modell mentén tárták fel a megkérdezettek személyiségét. Ez a fajta modell már régóta ismert, és gyakorta mutatnak ki rajta keresztül számottevő változásokat az alanyok személyiségjegyeiben. A mostani kutatás azonban azt mutatta, hogy a Covid – illetve az általa okozott trauma – miatt ez a folyamat

lényegesen gyorsabban ment végbe, és sokkal erőteljesebb változásokat generált.

A kutatók szerint a pandémia negatív hatást fejtett ki többek között a szimpátia és a kedvesség kifejezésére vonatkozó képességben, arra, hogy nyitottak legyünk az újszerű élmények megismerése iránt, de arra is, ahogyan egy társaságban a másikkal kontaktusba kerülünk. Mindemellett az a vágyunk is csökkent miatta, hogy a kitűzött feladatainkat jól lássuk el, komolyan vegyük a felelősséget, és azt, hogy haladjunk a céljaink felé.

Angelina Sutin, a Floridai Állami Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint a fentiek nem véletlenül történtek: rengeteg olyan eseménynek lehettünk tanúi a járvány miatt, amiket negatívan éltünk meg, és amik hangsúlyos nyomokat hagytak bennünk. (Korábbi kutatások már rámutattak, hogy a koronavírus a mentális egészséget is negatívan befolyásolta.)