MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
„Ezerkettőszáz beteg fölött már majd mindenkinek a lélegeztetőgép lesz a koporsója”

„Ezerkettőszáz beteg fölött már majd mindenkinek a lélegeztetőgép lesz a koporsója”

szmo.hu

Sorra telnek meg a kórházak Covid-osztályai.

Gyorsan telnek a kisebb kórházak, a brit vírusvariáns gyorsabban fertőz és a tünetei is súlyosabbak, Az egészségügyi szakértők szerint a kormány nem készítette fel a lakosságot a várhatóan felfutó halálozási adatokra.

Sorra telnek meg a kórházak Covid-osztályai, a telítettség miatt számos beteg későn kap szakszerű orvosi ellátást - írja a Népszava.

A betegek egy része későn kerül kórházba, s olyan gyorsan romlik az állapota, hogy pár órával később már lélegeztetőgépre is kell kapcsolni.

Az intenzív ellátáshoz kevés az orvos és szakápoló, de a romló halálozási adatok oka lehet az is, hogy az állami szervek nem foglalkoztak a lakosság megfelelő felkészítésével – jelentette ki a lapnak Kökény Mihály volt egészségügyi miniszter.

A szakértő szerint súlyos hiba, hogy nincs alapos protokoll pozitív vírusteszt esetére. Elsőként a háziorvosát kell hívni, ami logikus, ám őt nehezen lehet elérni, hiszen "a napi betegek hívásai mellett ő és asszisztense intézi a tesztelések megrendelését, az oltások szervezését és beadását is és intézi az ezzel járó töméntelen adminisztrációt".

Egymás után telnek meg a kórházak, több helyen már rangsorolni kell, ki kerüljön intenzívre
Több orvos is arról számolt be, hogy egyre fiatalabbak szorulnak intenzíves ellátásra, olyanok is, akik korábban makkegészségesek voltak. Van, ahol a legsúlyosabb állapotban lévő időseknek már nem jut hely az intenzív osztályokon.

Ennek dacára is rengeteg a beteg már a covid-osztályokon, minden nap több intézmény teheti ki a megtelt táblát: Mosonmagyaróvár, Balassagyarmat, Hatvan, a Dél-Pesti Centrumkórház után a kisebb intézmények tucatjai telhetnek meg hamarosan. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) viszont nem ad ki pontos adatokat – mondta Lantos Gabriella a Népszavának.

Az egészségügyi szakértő szerint igaza volt Merkely Bélának, a Semmelweis Egyetem rektorának, amikor ezer lélegeztetőgépnél húzta meg az intenzíven ellátott betegek számának határát. Lantos szerint is körülbelül 800 és 1200 ágy között van ez a szám, ennyi beteget lehet jó minőségben lélegeztetni a meglévő szakemberlétszámmal, majd hozzátette:

1200 beteg fölött már majd mindenkinek a lélegeztetőgép lesz a koporsója.