MENÜ
2024. május 6.
Ivett, Frida
Egy villányi hölgy kapta meg az év borásznője nemzetközi díjat

Egy villányi hölgy kapta meg az év borásznője nemzetközi díjat

vince.hu

Az általa készített borok évek óta kiválóan szerepelnek a kóstolókon – áll az indoklásban.

A selection egy német online boros oldal. Széles kitekintéssel bírnak a borvilágra, évente például 10 ezer tételt kóstolnak a szerkesztőség tagjai. Tapasztalataik nyomán évente több kategóriában is díjat osztanak ki. Ezekből a rangos kitűntetésekből 2023-ban Magyarországnak is jutott egy.

Az év női borásza díjat idén Kövesdi Zsófiának, a Jammertal Borbirtok főborászának ítélték oda. (Ez rövid időn belül egy újabb elismerés a villányi pincészetnek. Nemrégiben Robert Parker borkritikus adott magas pontszámokat a Jammertal borokra.)

Indoklásában a selection azt írja, Kövesdi Zsófia sikere „nem a derült égből jött, a Jammertal borok évek óta kiválóan szerepelnek a szerkesztőség kóstolóin”. A cikkben röviden bemutatják a 110 hektáron működő pincészetet. Többek között az is kiderül, hogy az ültetvények 85 százalékán bordeaux-i fajtákkal foglalkoznak, de prémium fehérek is készülnek.

Mint a cikk leírja, Kövesdi Zsófia a budapesti Corvinus Egyetemen végzett szőlész-borász mérnökként. A mesterképzést viszont már a Vinifera EuroMaster intézménynél abszolválta, Portugáliában és Franciaországban. A vele készített interjúban elmondja, a borok készítésénél fontos számára, számukra a hagyomány, a terroir, a saját stílus, a saját ízlés, és mindenek előtt a fogyasztók igénye. Utóbbit ő kihívásként éli meg.

Kövesdi Zsófia azt is elmondja, az ilyen díjak sem ringatják abba a hitbe, hogy már mindent tud a borászkodásról. Elkötelezett a további fejlődésben és a még jobb borok készítésében, de a gasztronómiába is szívesen belekóstolna.