MENÜ
2024. június 25.
Vilmos
Sikerült megváltoztatni a vércsoportot, innentől sok minden megváltozhat

Sikerült megváltoztatni a vércsoportot, innentől sok minden megváltozhat

hvg.hu

Az A és B típusú vért ilyen univerzális donorvérré tudják alakítani.

Hogy melyik vércsoporthoz tartozik valaki, az születésétől kezdve adott és állandó. Magának a vérnek a típusa viszont, úgy néz ki, mégsem annyira állandó, skandináv kutatóknak ugyanis sikerült A és B típusú vért univerzális donorvérré alakítaniuk.

A vércsoport kérdése akkor válik égetővé, amikor valakinek vérre van szüksége, ugyanis a különböző vércsoportok nem kompatibilisek egymással. Négy vércsoport létezik, A, B, AB és 0. A betűkkel a vörösvértesteken lévő két antigéntípust jelölik, míg a 0 arra utal, hogy a vörösvértesten sem A, sem B antigén nem található. Emellett mind a négy vércsoportnak van további két változata az úgynevezett Rh-faktor szerint, ami pozitív vagy negatív lehet. Pozitív, ha a vörösvértestek felületén megtalálható az PhD nevű antigén, negatív, ha nincs ilyen.

Vérátömlesztés esetében egyeznie kell a vért adó és kapó vércsoportjának, mind a betűs/számos (A, B, AB, 0), mind az Rh-faktor (pozitív, negatív) szerint. Van viszont egy logikus kivétel: miután a 0 Rh negatív vér vörösvértestjein semmiféle antigén nincsen, tulajdonképpen bárki kaphat ilyen vért. Ez a vércsoport tehát univerzális donortípus, nagy hátrány azonban, hogy viszonylag ritkán (az emberek körülbelül 8 százalékánál) fordul elő.

Ezért is mondható igen nagy jelentőségűnek a Dán Műszaki Egyetem és a svéd Lund Egyetem kutatóinak új módszere, amellyel az A és B típusú vért ilyen univerzális donorvérré tudják alakítani. A szakemberek olyan erős enzimeket különítettek el emberi bálbaktériumokból (Akkermansia muciniphila), amelyek megfosztják a vörösvértesteket az antigénektől és a vércsoportok megkülönböztetéséért felelős cukroktól. Ezek a baktériumok a bél belsejét bélelő nyálkahártyával táplálkoznak.

A kutatók rájöttek arra, hogy a bélnyálkahártya felszínén található komplex cukrok kémiailag nagyon hasonlóak az antigénekhez. 24 enzimet teszteltek ezután, amelyeket több száz vérminta feldolgozására használtak. Olyanokat találtak az enzimek között, amelyek nemcsak a szokványos antigéneket, hanem még azokat a korábban fel nem ismert antigén-változatokat is eltávolítják, amelyek kockázatot jelentenek a transzfúziók során. Az új eljárás egyelőre a B csoportba tartozó vérnél bizonyított, az A csoportú vér kielégítő kezelése még további munkát igényel.

A kutatócsoportok által kifejlesztett enzimkezelés sok előnnyel járhat. A típusspecifikus vér univerzális donortípussá alakításával a kórházak racionalizálhatják vérellátási láncaikat, csökkenthetik a fel nem használt vérből származó hulladékot, és elkerülhetik a nem megfelelő vérátömlesztéssel járó súlyos kockázatokat. Eredményeikről a Nature Microbiolog folyóiratban számoltak be a szakemberek.