Tam_Bau
MENÜ
2024. június 25.
Vilmos
A hálószobák réme, az ágyi poloska

A hálószobák réme, az ágyi poloska

otthonlap.hu / fotó: ozonspecialista.hu

A hívatlan vérszívók könnyen megkeserítik az ember életét.

Mint a neve is mutatja, főként a hálószobákban jelenik meg, azon belül is az ágyban, ahol svédasztalként tekint az emberre az éj leple alatt.

A hiedelmekkel ellentétben nem csak az elhanyagolt, ritkán takarított helyeken jelenhet meg, hanem tiszta, rendezett otthonokban is tanyázhat. Általában elég, ha a társasházban egy lakásba beköltöznek, esetleg egyetlen bekerülő bútoron beutazik egy példány, máris rejtőzködésnek, majd szaporodásnak indul.

A nagyjából 5-7 milliméteres vörösesbarna rovar próbál inkognitóban mozogni az éjszaka leple alatt, de a nyomai elárulják a jelenlétét.

Az ember testhője és kilélegzett szén-dioxidja csalogatja, hogy aztán a vérből lakmározzon, ezért az első, amit könnyű észrevenni, hogy csípések jelennek meg az ember testén. Erősen viszkető, vörös foltok a bőrön, amelyek egyre csak szaporodnak. Általában ezek a bőrelváltozások hasonlóak a pókcsípéshez, viszont a számuk általában sokkal több és viszonylag közel helyezkednek el egymáshoz, szemben a pók marásával, amiből gyakran csak egy-egy jelentkezik.

Mivel éjjel lakmároznak a vérszívók, a csípést követően nagyjából másnap délben lesz legerősebb a vakarózás, ami szintén árulkodó jel lehet. Nem tanácsos elvakarni, mert könnyen elfertőződik, a különféle csípésekre készülő kenőcsök enyhíthetnek a tüneten. Aki allergiás az ágyi poloska csípésére, másoknál sokkal komolyabb viszketést, dagadást, vörösödést tapasztalhat, ami mindenképp orvosi segítséget igényel!

Ha még a vakarózás nem egyértelműen fedi fel a jelenlétüket, mert esetleg szúnyog a gyanúsított, az ágyneműn megjelenő foltok és rovarürülék is bizonyíték lehet. Ahogyan a kifejlett példányok teteme, illetve a peték megjelenése, amelyet jellegzetes, kellemetlen, édeskés szag is kísérhet.

Nem szabad alábecsülni a képességeiket, a legapróbb résbe is befészkelik magukat, akár a parketták között húzódó milliméteres eltérés, vagy a szegőléc csatlakozása is kényelmes otthont nyújt számukra. Meglapulhatnak az éjjeli szekrény mögött, de még egy költöztetőautóban is képesek meghúzódni.

Kiirtásuk nem könnyű, nagyon ragaszkodóak és gyorsan szaporodnak, egy-egy megmaradó pete is elég, hogy új kolóniát építsenek, ezért javasolt szakszerű irtás kérése!