MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Citromuborka?! Az meg micsoda?

Citromuborka?! Az meg micsoda?

agroinform.hu

A különös megjelenésű növény Európában alig ismert .

A hazánkban kevésbé ismert, vitaminban gazdag, szokatlan megjelenésű növény természetes módon járul hozzá a normál agyműködés fenntartásához.
A közelmúltban az orosz piacokon is megjelent – egyelőre ritkaságként – a citromuborka, amely a normál uborka egyik változata, és Indiában már a 16. század elejétől, az USA-ban pedig mintegy 100 éve ismert – írja az agroxii.ru.

Egyesek szerint a növényt orosz emigránsok vitték magukkal Amerikába a 20. század legelején. Az Európában jelenleg még alig ismert növény levele és felvágott termése nagyon hasonlít a nálunk is termesztett uborkához. Az 5-7 cm átmérőjű (teniszlabda nagyságú), kerekded, sárgás színű és vékony héjú, csíkokkal és apró pettyekkel, illetve szemölcsökkel tarkított termése viszont inkább a narancsra emlékeztet.

A kellemesen édeskés ízű (soha nem keserűsödő), lédús termés ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, többek között egy fizetinnek nevezett, flavonoid vegyületet tartalmaz, amely fontos szerepet játszik az agyműködés karbantartásában, javítja az emlékezőképességet. Indiában gyakran üdítő italként fogyasztják, felszeletelt termését egyszerúen vízbe áztatva.

A citromuborka viszonylag rövid tenyészidejű, ezért palántázással évenként akár kétszer, illetve más, korán betakarítandó zöldség után is ültethető. Vetőmagja internetes portálokon keresztül könnyen beszerezhető. Bár a növény melegkedvelő, de palántázással mérsékelt éghajlaton is jól termeszthető, konyhakerti ápolása megegyezik a normál uborkáéval, kártevői is azzal azonosak. A magvak kelése nem egyenletes, de az állomány hamar kiegyenlítődik.