MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Az ősi gyógynövény a vírusokkal is felveszi a harcot

Az ősi gyógynövény a vírusokkal is felveszi a harcot

agroinform.hu

A bodza minden része felhasználható az egészség megőrzésének támogatására.

Bár világszerte ismertek a bodza influenza elleni jótékony hatásai, hazánkban mégis kevesen használják a betegség kezelésére és megelőzésére. Pedig kevés olyan van a gyógynövények között, aminek az íze és az illata is kellemes, ráadásul szinte bárhol megterem.
Számos gyógyszerkönyv említi évszázadok óta, hogy a bodzavirág szárítva vagy frissen kiváló orvosság, sőt elismert tankönyvek is pozitívan nyilatkoznak a növény gyógyászati felhasználásáról. A WHO (Világ Egészségügyi Szervezet) 2002-ben monográfiát tett közzé, amely kimondta, hogy bár nincsenek rendelkezésre álló kontrollált klinikai adatok, a gyógyszerkönyvekben és a gyógyászat hagyományos rendszereiben szereplő leírások igazolják, hogy a a bodzavirág készítményeket lázcsillapítóként használják láz és hidegrázás, és köptetőanyagként a felső légutak enyhe gyulladásának kezelésére, valamint a megfázás tüneti kezelésére is – írja a kert vitaminjai facebook oldal.

Bodza a népi gyógyászatban

A népi gyógyászatban a bodza a szegényember orvossága: szinte bárhol megterem és a növény minden része, a szár, a kéreg, a levelek, a virágok, a gyümölcsök és a gyökérkivonatok is felhasználhatók egészségügyi célokra – főleg a bronchitis, köhögés, felső légúti hideg fertőzések és láz ellen hatékony. Különösen egészséges a feketebodza (Sambucus nigra), amely főzetével olyan betegségeket kezeltek, mint a székrekedés, a szemgyulladás, a gümőkór (TBC), de használták vértisztítónak, fájdalomcsillapítónak, hánytatónak, vizelethajtónak és köptetőnek is.

A bodza felhasználása napjainkban

A bodzának sokféle felhasználási módja van: virágát, érett bogyóját és leveleit is feldolgozzák, például szörpöt, bort, pálinkát, lekvárt, teát, krémet vagy rántott ételt is készítenek belőle, mivel számos jótékony hatása mellett az íze és illata is finom. A virágok felhasználhatók gyógytea készítésére gyulladáscsökkentő gyógyszerként.

A gyógynövényt használják immunrendszer serkentőként, hashajtóként, vizelethajtóként, a száraz bőr kezelésére, a fejfájás és a reuma tüneteinek csökkentésére, köhögéscsillapításra, meghűléses megbetegedéseknél, de a legújabb kutatások szerint az influenza kezelésében is hatásos.

Bodzával a vírusok ellen – mit mond a tudomány?

Az Aarhus-i, a Missouri és a Freiburg-i Egyetem kutatói egymástól függetlenül tudományos vizsgálatokkal bizonyították, hogy a bodza immunerősítő, vírusellenes, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és sejtszaporodást gátló tulajdonságokkal rendelkezik. A és B vitamin is található benne, C-vitamin tartalma pedig duplája a citrusféléknek.

Az amerikai kutatások is azt igazolják, hogy a bodza gátolja a vírusok szaporodását: az influenza első tüneteitől számítva 3-4 nap alatt gyógyul fel a beteg. Egy Skandináviában zajlott vizsgálat során szintén hatékonynak bizonyult a gyógynövény az influenza ellen: hamarabb állt be a vizsgálatban résztvevők egészségében javulás a bodza fogyasztásának köszönhetően.

A bodzafa kivonatról kimutatták, hogy gátolja az A és B típusú influenzavírusok, beleértve a madárinfluenza (H5N1) és a sertésinfluenza (H1N1) működését. Ezen kívül az aciklovir-rezisztens Herpes HSV-1, HIV, Respiratory Syncytial A vírus (RSV) érzékeny a bodza hatóanyagaira.

Emellett valószínű, hogy az érelmeszesedés, a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a demencia és még a rák megelőzését és kezelését is képes valamilyen szinten támogatni a bodza erős antioxidáns hatása miatt.

Javaslat a bodza felhasználására

A hígítatlan bodzalé 100 ml-es napi adagja a betegségek megelőzésében játszik szerepet, míg a 200 ml-es, terápiás napi dózisa a már kialakult betegség kezelésében segíthet. Vírusos fertőzés esetén nagy mennyiségű hatóanyagra van szükség: a javaslat 2 x 200 ml bodzalé fogyasztása az első és a második napon, majd egy héten belül fokozatosan kell csökkenteni 100 ml-es napi adagra.