MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
A Pfizer 90 százalékig hatékony tablettát fejlesztett

A Pfizer 90 százalékig hatékony tablettát fejlesztett

napi.hu

Hatásos gyógyszert fejlesztettek a koronavírus ellen, megkapta az első engedélyeket-

A Pfizer pénteken közölte, hogy a kísérleti koronavírus elleni tablettája közel 90 százalékkal csökkentette a kórházi kezelések szükségességének és a halálozás arányát. A gyógyszert a már igazottan fertőzött betegeknél lehet alkalmazni. Csütörtökön a Merck hasonló klinikai terápiás készítményét mutatták be, amely vészhelyzeti alkalmazhatósági engedélyt is kapott az Egyesült Királyságban. A járvány megállításában fontos szerep juthat a gyógyításban használható szereknek a megelőzésben fontos oltások mellett.

Elkészült a Pfizer koronavírusos megbetegedés (a Covid-19) kezelésére használható gyógyszere, a klinikai vizsgálatok alapján pedig hatásos eszköz a vírus legyőzésére, hogy a betegeknél ne alakuljanak ki kórházi kezelést igénylő tünetek, valamint jelentősen javítja a fertőzöttek túlélési esélyeit is. A gyógyszergyártó a tesztek alapján 90 százalékosra becsüli a terápiás készítmény hatékonyságát - írja az AP News.

Jelenleg az alkalmazott összes Covid-19 kezeléshez infúzióra vagy injekcióra van szükség. Főként antitest-terápiás eszközöket használnak, amelyek érdemben javíthatnak a betegek egészségi állapotán, de nem garantálnak biztos gyógyulást, leginkább a súlyos tünetek mellett alkalmazhatók. Az egyéb alkalmazható tablettás antivirális szerek, mint a favipiravir nem koronavírus-specifikusak, így nem minden esetben hatásosak.

Csütörtökön a Merck gyógyszergyártó már bemutatta saját tablettás készítményét, a Molnupiravirt a Covid-19 ellen, amely szintén 90 százalék körüli hatékonysággal előzte meg a kórházi kezelést igénylő tünetek kialakulását. A Merck gyógyszerét már vizsgálja az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal, miután a kezdeti eredmények meggyőzők voltak, és csütörtökön az Egyesült Királyság lett az első ország, amely engedélyezte.

A Pfizer közölte, hogy kérni fogja az FDA-t és a nemzetközi szabályozó hatóságokat, hogy minél hamarabb engedélyezzék a tablettáját, miután független szakértők az eredmények alapján szorgalmazták, hogy minél előbb kerüljön be a terápiás rendbe. Amint a Pfizer benyújtja a kérelmet, az FDA heteken vagy hónapokon belül meghozhatja a döntést az alkalmazhatóságról.

A Pfizer pénteken tette közzé 775 felnőtt bevonásával végzett vizsgálatának előzetes eredményeit. A vállalat gyógyszerét egy másik vírusellenes szerrel együtt szedő betegeknél egy hónap elteltével 89 százalékkal csökkent a kórházi kezelés vagy halálozás együttes aránya, szemben a hatóanyag nélküli tablettát szedő betegekkel. A gyógyszert szedő betegek kevesebb mint 1 szézaléka szorult kórházi kezelésre, és senki sem halt meg. Az összehasonlító csoportban 7 százalék került kórházba, és hét haláleset történt.

"Reméltük, hogy valami rendkívüli eredményt kapunk, de ritkán látni olyan nagyszerű gyógyszereket, amelyek közel 90 százalékos hatékonysággal és 100 százalékos halálozás elleni védelemmel járnak" - nyilatkozta a gyógyszerről Mikael Dolsten, a Pfizer tudományos vezetője egy interjúban.

A vizsgálatban résztvevők nem voltak beoltva, enyhe vagy közepes Covid-19 betegségben szenvedtek, és magas kórházi kockázatúnak számítottak olyan egészségügyi problémák miatt, mint az elhízás, a cukorbetegség vagy a szívbetegség. A kezelés a kezdeti tüneteket követő három-öt napon belül kezdődött, és öt napig tartott.

A Pfizer kevés részletet közölt a mellékhatásokról, de azt mondta, hogy a problémák aránya hasonló volt a csoportok között, körülbelül 20 százalékban jelentkezett valamilyen enyhe kísérőtünet.

A vizsgálatot felügyelő független orvosi szakértői csoport a vizsgálat korai leállítását javasolta, ami szokásos eljárás, ha az időközi eredmények ilyen egyértelmű előnyöket mutatnak. Az adatokat még nem tették közzé külső felülvizsgálat céljából, ami az új orvosi kutatások ellenőrzésének szokásos eljárása.

Bár a Merck pirulája előrébb jár az amerikai szabályozási folyamatban, a Pfizer gyógyszerének előnyére válhat, hogy a szabályozó hatóságok számára ismertebb a biztonsági profilja, és kevesebb vörös zászlóval rendelkezik. Míg a Merck vizsgálatából a terhes nőket kizárták a születési rendellenességek lehetséges kockázata miatt, a Pfizer gyógyszerére nem vonatkoztak hasonló korlátozások. A Merck-gyógyszer a koronavírus genetikai kódjába való beavatkozással fejti ki hatását, ami újszerű megközelítés a vírus megzavarására. Lényegében megakadályozza, hogy a vírus szaporodni tudjon az emberi testben.

A Pfizer gyógyszere a proteázgátlóknak nevezett, évtizedes múltra visszatekintő vírusellenes gyógyszercsalád része, amely forradalmasította a HIV és a hepatitis C kezelését. A gyógyszerek blokkolják azt a kulcsfontosságú enzimet, amelyre a vírusoknak szükségük van ahhoz, hogy az emberi szervezetben elszaporodjanak, de a genetikai kódjukat nem módosítják.

A még el nem nevezett gyógyszert először a 2003-ban Ázsiából kiinduló SARS-járvány idején azonosították. Tavaly a vállalat kutatói úgy döntöttek, hogy a két koronavírus közötti hasonlóságok miatt újraélesztik a gyógyszert, és tanulmányozzák a Covid-19-et.