MENÜ
2024. május 7.
Gizella
A betegek tudatossága és együttműködése sokat segít

A betegek tudatossága és együttműködése sokat segít

Takács Zsuzsa • fotó: Kapfinger András

Tél közepén járunk, a koronavírus ismét visszatért, miközben az influenza-járvány is rengeteg embert dönt le a lábáról.

Nagyon sok a beteg, és rengetegen keresik fel a gyógyszertárakat. Az elmúlt évben történt változások mellett gyógyszerhiány is tapasztalható, nagyon sok esetben nem fogadják el a helyettesítő gyógyszereket a betegek, de az sem ritka, hogy nincs is helyettesítője valamelyik orvosságnak vagy injekciónak. A tolnai TILIA Gyógyszertár vezetője, PILISI ISTVÁNNÉ, több mint ötven éve dolgozik a betegek szolgálatában, munkatársaival együtt türelemmel és nagy szakértelemmel segítik a környékben élők gyógyulását, illetve betegség megelőzését. Az évkezdéskor megszívlelendő aktuális tanácsokkal fordult az olvasókhoz.

– Az ünnepekhez kapcsolódó ügyeletek során többször tapasztaltuk, hogy a betegek egy része a korábban felírt gyógyszereit szerette volna kiváltani. Természetesen kiszolgálunk mindenkit, de nagyon szeretnénk kérni, hogy az ügyeletet ne tekintsék meghosszabbított nyitva tartásnak, hanem lehetőleg csak az ügyeletben felírt, illetve sürgősséggel szükséges gyógyszereket váltsák ki – kezdte a szakember.

– Erről már nagyon sokszor írtunk, úgy látszik, hogy mégis visszatérő probléma…
– Igen, mint ahogy többször kértük, hogy szeretnénk, ha a betegek a munkánkat gyorsítanák azzal, hogy előkészítenék
• a TAJ-kártyát,
• a saját személyi igazolványt és
• a kiváltani kívánt gyógyszerek listáját.
Ha másnak váltanak ki gyógyszert, akkor kérjük annak a betegnek
• a TAJ-kártyáját és
• a kiváltó személy személyi igazolványát.

– Ugye, ezzel jelentősen rövidülhet a várakozási idő, ami nem csak a gyógyszerészeknek jó, hanem a sorban állóknak sem kell feleslegesen ácsorogni.
– Így van. A másik dolog, amire felhívnám a figyelmet: kérjük a betegeket, hogy a felhőbe feltett gyógyszerekért ne azonnal jöjjenek, mert az is időbe telik, mire felkerül a felhőbe. Jellemző, hogy ilyenkor feleslegesen kell várakozni. Előfordul, hogy telefonon keresnek bennünket, ezzel kapcsolatban el kell mondanom, hogy telefonon információt nem tudunk adni, mert kettő gépen folyik a gyógyszerkiadás, a harmadik gépen belső gyógyszertári munkát végzünk.

– Az áremelkedés és a rohanó infláció az egészségügyet sem kímélte. Mi a helyzet a gyógyszerellátással kapcsolatban?
– Sajnos számos hiánycikkről számolhatok be. Nem lehet beszerezni nagyon sok fontos injekciót, ilyen például a cukorbetegeknek, kisgyermekeknek agyhártyagyulladás ellen adható, vagy fulladás ellen felírt injekció. Ha nincs helyettesítő, akkor nem tehetünk mást, mint hogy visszaküldjük az orvoshoz a beteget. Hasonlóképpen nem tudunk segíteni, ha a recepten szereplő gyógyszer nem kapható, és a helyettesítőjét nem fogadják el.

– Ugye, a folyamatos drágulás is nehezíti a helyzetet?
– Előfordul, hogy naponta emelik a gyártók az árat. A gyógyszerek árai is változnak, mint minden más. A drágulás mellett kiemelném, hogy a készítendő gyógyszerek elkészítése is hosszabb időt vehet igénybe, ezért türelmüket kérjük! Minden hónap 12-e a nyugdíjfelvétel napja, nagyon sokan ezen a napon váltják ki gyógyszereiket, ami feleslegesen okoz tumultust. Kérjük kedves betegeinket, hogy, amennyiben lehetséges, ne ezen a napon tervezzék kiváltani gyógyszereiket, mert akkor feltehetően sokat kell várni. Szintén negatív tapasztalat alapján mondhatom, hogy több havi gyógyszer kiváltásakor előfordulhat, hogy nem tudunk annyi doboz gyógyszert kiadni, mint amennyi fel van írva, ezekért másnap tudnak visszajönni. Még két dologra szeretném felhívni a figyelmet: a nem helyben felírt vényekre készített gyógyszert érdemes ott kiváltani, ahol felírták, mert nem biztos, hogy el tudjuk készíteni az alapanyag-hiány miatt. Ezenkívül, már korábban is jeleztem, hogy a vényre írható és kiváltható pelenkákat csak szakorvosi javaslattal írhatja fel a háziorvos, és helyettesítésnél ott – az orvosnál – kell nyilatkozatot tenni. Ennek hiányában nem tudjuk kiadni, csak azt, ami a recepten szerepel.

– Ma nagyon sokan köhögnek, influenzás tünetekkel küszködnek. Eközben számos – hirdetésekben is látható – gyógyszer, tabletta hiánycikk. Mit tehetünk a megelőzésért, vagy a betegség leküzdéséért?
– Bizonyos alapgyógyszerek legyenek otthon, lázcsillapítót, toroköblítőt, görcsoldót, fájdalomcsillapítót érdemes beszerezni, és aki megteheti, fogyasszon minél több gyümölcsöt. Töltsünk minél több időt a szabadban, sokat szellőztessünk, és kerüljük a közösséget. A távolságtartás mellett bizonyos helyzetekben ajánlott a maszkviselés, a kézfertőtlenítés, illetve gyakori alapos kézmosás is sokat számít. Javaslom a C-vitamin és D-vitamin szedését, illetve a komplex vitaminok az immunrendszer erősítésére hatásosak. Mindig elmondom, hogy nagyon fontos a tudatosság, az odafigyelés mindenki számára. Kollégáim nevében köszönöm a betegeknek a türelmet és megértést, amellyel munkánkat segítik!ánkat segítik!

TILIA GYóGYSZERTÁR Tolna, Alkotmány u. 24. Tel.: 74/440-462
Nyitva: hétfőtől péntekig 8.00-18.00-ig
Ügyelet: PÁROS héten hétfőtől péntekig 18.00–21.00-ig, szombaton 12.00–14.30-ig, vasárnap 8.00–14.30-ig