Tam_Bau
MENÜ
2024. május 8.
Mihály
Új termelési rendszert tesztelnek

Új termelési rendszert tesztelnek

agroforum.hu

A hatéves projekt célja a maximális biodiverzitás kialakítása.

Az Amazone, együttműködve az Agravis (szántóföldi tanácsadó szolgálat) és a Schmotzer (mechanikai gyomirtó gépek) társaságokkal, hosszútávú projektet indított szabályozott sortávolságú termesztés (Controlled Row Farming, CRF) néven.

A CRF agro-ökológiai növénytermesztési rendszert kifejlesztő hatéves projekt célja a szükséglet alapú inputtal létrehozható megfelelő terméseredmény és profit mellett, maximális biodiverzitás kialakítása.

A Wambergen (közel a Hasbergen Gaste központi gyárhoz) mellett elhelyezkedő 10 hektáros tesztterületen a kalászos gabonanövények (dupla soros), kukorica, olajrepce, hüvelyes növények és takarónövények egyaránt 50 cm-es sortávolsággal kerülnek vetésre. A vetésforgó függvényében 25 cm-es sor eltolás lehetséges, annak érdekében, hogy az előző növény agronómiai hatása is érvényesülhessen. A gyakorlat számára átadható információk jó alapja lehet a négyféle növény négy variációban történő párhuzamos termesztése.


Dupla soros kalászos gabona társult növénnyel

 


50 cm sortávolságú kukorica

 

Az első kísérlet növényállománya

A vetés sorműtrágyázással együtt történik. A növényápolás módja: sorközművelő kultivátor és sorpermetezés. A sorok között társnövény vetés és célzott műtrágya kijuttatás (a műtrágya és a növényvédő szer között nem alakul ki kontaktus). Minden műveletet RTK-GPS és kameraszabályzással végeznek. A termény, illetve az időjárás függvényében a társult növény betakarítását tervezik.

 

Schmotzer precíziós sorközművelő kultivátor

A vizsgálatok során kétféle eljárást hasonlítanak össze. Az egyiknél a maximális termés elérése a cél a társult növény hatásának csökkentésével. A másodiknál a fókusz a biodiverzitás biztosítása csökkentett műtrágya és növényvédő szer felhasználás mellett.

A projektben az Amazone és Schmotzer mérnökeinek feladata a technológia kifejlesztése és tesztelése, míg az Agravis tanácsadói a CRF rendszer megvalósításához alkalmas növényfajták és az input anyagok kiválasztását segítik.