MENÜ
2021. árpilis 13.
Ida
Szegény ember étke

Szegény ember étke

Takács Zsuzsa • fotó: nepszava.hu

Aki rendszeresen főz, pontosan tudja, hogy méregdrágák a legegészségesebbnek mondott élelmiszerek.

Ma a húsleves legdrágább hozzávalója a zöldség. Legalábbis, ha csirke, pulyka, vagy sertés kerül a levesbe, a marhahúst kevesebben kockáztatják meg. Aki rendszeresen főz, pontosan tudja, hogy méregdrágák a legegészségesebbnek mondott élelmiszerek, és itt nem kell egzotikus alapanyagokra, vagy reformtáplálékokra gondolni. Például nem édes krumpliról, vagy csicsókáról, hanem a burgonyáról van szó, ami valaha a legolcsóbb eledelnek számított. De egekben van a gyökérzöldségek, a zeller, a karfiol ára is. Elképesztő összegeket fizetünk értük, és miközben nemzeti ételeink lassan luxuscikké válnak, adódik a kérdés: hogyan jutottunk el idáig? Jól emlékszem, amikor a környékünkön paprika, káposzta, burgonya termett a földeken, ma a hírmondóját se látni. A hagyományos kertészeti kultúra helyét átvette a gabonatermesztés, önellátásról nem is álmodhatunk. Ellenben vehetjük az import zöldségfélét, amit más EU-s országban azonban megéri termelni. A forint elképesztő gyengesége éppúgy drágulást okoz, mint a gazdaság kifehérítésének szándéka a szektorban, a magas adókat pedig végeredményben mindig a vevő fizeti meg. Aki jó, ha elfeledkezik a krumplilevesről, ami egykor a szegény ember étke volt.