MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Száraz, forró nyarat jósolnak Európa jelentős részére

Száraz, forró nyarat jósolnak Európa jelentős részére

elobolygonk.hu

Az ez évi április az egyik legaszályosabb hónapnak bizonyult az időjárásról készített feljegyzések kezdete óta.

Az Európai Unió – alapvetően a klímaváltozással foglalkozó – Copernicus szolgálata múlt héten tette közzé a nyári előrejelzését, amely a közösség mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságú térségei számára a hosszú távon megszokottnál melegebb és szárazabb időt jósol.

Júliusra a Copernicus több mint 50 százalékos valószínűséggel vetíti előre, hogy Spanyol- és Franciaországban, valamint Olaszország jelentős részén melegebb lesz a sokéves átlagnál. Ennél valamivel kisebb (több mint 40 százalékos) eséllyel jósolják azt, hogy az említett területek mellett Közép-Európa jelentős részén elmarad majd a csapadék a szokásos szinttől – írja a Bloomberg összefoglalója alapján a G7.

A Copernicus rendszere több milliárd adattal dolgozik, amelyek műholdakról, hajókról, repülőgépekről és meteorológiai állomásokról származnak. Időjárási előrejelző modelljük a legutóbbi télen meglehetősen pontosan működött.

Ha ezúttal is igazuk lesz, az nemcsak a növénytermesztők számára rossz hír, hanem minden olyan vállalatnak, amely valamilyen módon a folyók vízhozamától vagy hőmérsékletétől függ.
Ezeken keresztül a tavaly nyári nyugat-európai hőhullámok eurómilliárdokban mérhető veszteségeket okoztak. A nyaralók és a vízparti idegenforgalomból élők számára ugyanakkor ez az előrejelzés jó hír.