MENÜ
2024. május 20.
Bernát, Felícia
Motorral a felhők fölött

Motorral a felhők fölött

hvg.hu

A világ első repülő motorja 100 km/h-val száll, 40 percig képes a levegőben maradni.

Akár 100 km/h-s sebességgel is haladhat az a motorszerű eszköz, amit egy japán startup, az ALI Technologies fejlesztett. 2016 óta dolgoztak a járművön, a szokatlanul hosszú időt pedig egyetlen dologgal lehet magyarázni: ez a motor repül. Az Euronews beszámolója szerint a fejlesztés rég nem koncepció, amit az is igazol, hogy a gyártó magával vitte a világ egyik legnagyobb autóipari kiállítására, a Detroiti Autószalonra azt a változatot, amit az amerikai piacon terveznek értékesíteni.

A járművet egy 228 lóerős Kawasaki motor hajtja; az oldalain elhelyezkedő négy rotor pedig abban segít, hogy ne boruljon fel. Ennek ellenére kifejezetten könnyű, már ami a repülésre alkalmas eszközöket illeti: a szénszálas váz mindennel együtt alig 300 kilót nyom.

Thad Szott, a Motor City autókiállítás társelnöke az elsők között volt, aki kipróbálta a repülésre amúgy 40 percig alkalmas motort. Az üzletember azt ecsetelte, hogy hihetetlen élményben volt része, a járművet pedig kimondottan praktikusnak találta. Arra ugyanakkor még nincs esély, hogy a motorral normál útszakaszon is lehessen haladni, a szabályozás ezt ugyanis sehol sem teszi lehetővé. Így az XTurismo egyelőre csakis versenypályákon repülhet, illetve lebeghet.

Az elterjedését a szerkezet ára is hátráltathatja: az Egyesült Államokban 2023-ban megjelenő kiadásért 777 ezer dollárt, vagyis kb. 310 millió forintot kell majd fizetni. A cég 2025-re egy kisebb, elektromos modellt is szeretne piacra dobni, valamivel olcsóbban: az 50 ezer dollár, azaz mintegy 20 millió forint lesz. Feltéve, hogy elkészül.