MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Megmentette az internetet, letartóztatták érte

Megmentette az internetet, letartóztatták érte

index.hu

Marcus Hutchins 22 évesen megállította a világ egyik legijesztőbb zsarolóvírusát.

Mivel mindent, amit tud aközben tanulta, hogy illegális szoftvereket fejlesztett, a világraszóló hőstett után letartóztatták. Nincs olyan, hogy áldozat nélküli bűncselekmény, így a Hutchins ügye felett döntő bírónak döntenie kellett, hogy a cél szentesíti-e az eszközt.

2017-ben egy 22 éves brit hekker megfékezte a világ kórházait, bankjait és adótornyait megbénító WannaCry zsarolóvírust. A globális kiberbiztonsági és hekker közösségek után hősként ünnepelték Marcus Hutchinst, de még abban az évben az FBI letartóztatta, mert mint kiderült, tudását illegális szoftverek gyártása közben szedte össze. Két évnyi jogi csatározás után végül megúszta a börtönt. Majdnem egy évvel a tavaly júliusi ítélet után Huthins elmesélte a sztorit a Wired újságírójának, aki részletesen megírta Hutchins karrierjének 14 éves történetét.

Hutchins gyerekkora nem túl meglepő. Kilenc éves korában a szülei úgy döntöttek, hogy London mellől leköltöznek vidékre. Hutchins öccsével fára mászott, rohangált, érdeklődött az állatok iránt, klasszikus kisvárosi gyerekkora volt. Az iskolában kicsit kitűnt a többiek közül azzal, hogy nem érdekelte a foci (inkább szörfözött), és mert nem sok kevert rasszú gyerek járt az iskolába (Hutchins édesanyja skót, apja jamaicai).

Mint minden híres hekker történetében, így Hutchinséban is ki kell hangsúlyozni, hogy már gyerekkorában is lenyűgözték a számítógépek. Gyakran szétszedte a család Dell gépét, és olyan programokat telepített rá, amivel az őrületbe kergette a szüleit. Hamar rájött, hogy ha megtanul programozni, akkor gyakorlatilag szabadon garázdálkodhat a családi gépen. Informatikaórán, míg a többiek azt tanulták, hogy kell iniciálét csinálni a Wordben, Hutchins rájött, hogy a szövegszerkesztőben Visual Basic programnyelven írhat szkriptet, így bármilyen kódot futtathat, bármilyen tiltott szoftvert feltelepíthet.

13 évesen megkapta az első saját számítógépét, és miután megnyert egy rövid háborút az édesanyja ellen (anyuka megpróbált letiltani ezt-azt, Hutchins cserébe a router feketelistájára helyezte az anyja gépét), szabadon fejleszthette tovább programozókészségét. Ennek ellenére nem töltötte minden idejét a gép előtt: megtanult életmentő szörfözni (gyakorlatilag kompetitív szörfözős partiőrség), és országos versenyeken több díjat is nyert.

A felügyeleti háború után a szülei hosszasan elbeszélgettek vele, és megegyeztek, hogy ha visszaengedi az édesanyját a internetre, cserébe ő megígéri, hogy máshogy figyeli majd a virtuális életét.

De valójában esélyünk se volt, hogy felügyeljük Marcust. Hiszen sokkal okosabb volt, mint bármelyikőnk valaha lehetett volna – mondta az édesanya, Janet.