MENÜ
2020. július 3.
Kornél, Soma
Gyógyszer az elhízás ellen?

Gyógyszer az elhízás ellen?

nosalty.hu

Megtalálták az elhízásért felelős gént, amelyet ha a jövőben sikerül kiiktatni, talán lesz megoldás a túlsúlyra.

Az örök, korlátlan, elhízásmentes evés olyasmi, amiről mindannyian álmodozunk. Nagyon kevesen ugyan, mégis vannak olyanok, akik ezt tényleg megtehetik, bármennyit esznek, mégsem híznak el. A szépségideál a sovány, mégis mindenki nagyon szeret enni, a kettő pedig szinte soha nem megy egyszerre.

A felelős gén

Egy most megjelent kutatás talán megtalálta a magyarázatot. A Cell nevű folyóiratban közölt vizsgálat során egy észt biobank 47 ezer DNS mintáját hasonlították össze a mintaadók egészségügyi adataival. A titok persze, nem meglepetés, hogy a genetikában rejlik: akik életük során sosem híztak el, egy bizonyos génjükben tértek el a többiektől, amit ALK-nak neveznek.

Eddig másról volt híres

A gént már régóta ismerik a kutatók, ám eddig csak rákos megbetegedésekkel kapcsolatban foglalkoztak vele. Eddig ugyanis azt vették észre, hogy serkentheti vagy előidézheti a rákos sejtek burjánzását. Most azonban egy másik hatását vizsgálták – azt, hogyan befolyásolja az elhízást.

Ki kell iktatni a gént

Mivel a rákos megbetegedésekre hatással van, már létezik olyan gyógyszer, ami ennek a génnek a keletkezését gátolja, ez pedig új lehetőségeket adhat az elhízás kezeléséhez. Kísérleti egereknél (és legyeknél!) már bebizonyosodott, hogy az ALK-gén kiiktatásával az elhízás veszélye is csökkent. A kutatást vezető tudós szerint a gén alapos megismerése akár egy, a jövőben alkalmazható elhízás elleni szer kifejlesztéséhez is vezethet.