MENÜ
2024. július 21.
Dániel, Daniella
Kína–Tajvan újraegyesítés: katonai fellépés lehetősége

Kína–Tajvan újraegyesítés: katonai fellépés lehetősége

index.hu • fotó: hirstart.hu

Kína békés úton kíván újraegyesülni Tajvannal, de a katonai megoldás lehetőségét sem veti el.

Kína békés úton kíván újraegyesülni Tajvannal, de a katonai megoldás lehetőségét sem veti el - jelentették ki pénteken a kínai központi vezetés tagjai egy, a tajvani függetlenségi mozgalom elfojtására hozott törvény évfordulója alkalmából Pekingben tartott eseményen.

A 15 évvel ezelőtt bevezetett elszakadás elleni törvény lehetővé teszi Kína számára, hogy katonai erővel szálljon szembe a tajvani függetlenségi mozgalommal abban az esetben, ha a szigetet függetlennek nyilvánítanák, írja az MTI.

Li Cuo-cseng tábornok, a kínai katonai bizottság hadsereget irányító testületének elnöke az eseményen kijelentette: amennyiben a békés újraegyesülés lehetősége már nem állna fenn, a kínai hadsereg minden eszközt bevet annak érdekében, hogy leverjen bármilyen jellegű szeparatista törekvést.

Nem ígérjük, hogy nem alkalmazunk erőszakot, ezt a lehetőséget fenntartjuk, és minden szükséges lépést megteszünk a Tajvani-szoros helyzetének stabilizálására és ellenőrzésére.

Liu Csie-ji, a pekingi kormányzat tajvani ügyekért felelős irodájának vezetője mindazonáltal azt mondta: Tajvan és Kína számára a legjobb út a békés újraegyesülés lenne.

Kína saját területe részeként tekint az egyébként 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvanra. Peking és Tajpej között a viszony több éves közeledés után ismét fagyossá vált azt követően, hogy a

CAJ JING-VEN TAJVANI ELNÖK VEZETTE KORMÁNYZAT ELUTASÍTOTTA AZT AZ 1992-BEN ELFOGADOTT, AZ EGY KÍNA ELVÉT MAGÁBAN FOGLALÓ EGYEZMÉNYT, AMELYET PEKING A TÁRGYALÁSOK ALAPFELTÉTELEKÉNT KEZEL.

A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz Tajvannal szemben, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

Caj ráadásul május 20-i, második mandátumára szóló beiktatásakor kijelentette: Tajvan sohasem fogadja el az egy ország, két rendszer elvét. A kapcsolatokban további feszültségforrást jelenthet a pekingi kormányzat által csütörtökön elfogadott, Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvény is, amelyre reagálva Tajvan bejelentette, hogy hongkongi menedékkérők megsegítését célzó humanitárius akcióterven dolgozik.

Frissítés: A tajvani törvényhozás elítélte pénteken azt, hogy Kína érvényt akar szerezni Hongkongban a törvényhozása által előző napon elfogadott nemzetbiztonsági törvénynek. Az állásfoglalás, amelyet - kivételes egységet mutatva - megszavazták a törvényhozás kormányzó és ellenzéki pártjai egyaránt, felszólítja a tajpeji kormányt, hogy a hongkongi és makaói kapcsolatokat szabályozó jogszabállyal összhangban ajánljon fel segítséget azoknak a hongkongiaknak, akik biztonsága és szabadsága veszélybe kerül politikai okokból.

A dokumentum szerint veszélybe sodorja Hongkong autonómiáját az, hogy Kína ott érvényt akar szerezni a nemzetbiztonsági törvénynek. A kormányzó és ellenzéki pártfrakciók közölték: az a komoly aggodalom indította őket a közös állásfoglalás elfogadására, hogy a hongkongi helyzet gyors romlását, ezáltal pedig az emberi és szabadságjogok sérülését fogja előidézni az, hogy a kínai parlament a hongkongi törvényhozás megkerülésével akarja végrehajtani a törvényt.

A tajvani pártok mélységes sajnálatukat fejezik ki, és határozottan elítélik Peking szándékát, amellyel szerintük megszegi azt az ígéretét, hogy ötven éven át magas fokú autonómiát biztosít Hongkongnak. A törvényhozók indítványozták, hogy a Tajpej-Peking kapcsolatokért felelős kormányhivatal tüzetesen figyelje a hongkongi fejleményeket, és negyedévenként tegyen jelentést a terület különlegese státusának, politikai, gazdasági és szociális autonómiájának alakulásáról.