MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Kételkedni

Kételkedni

Takács Zsuzsa • fotó: contracts-for-difference.com

Csak meg kell venni, ki kell fizetni, megnyomni a gombot, kinyitni a pénztárcát.

Minden évkezdet várakozással is jár. Ilyenkor latolgatunk, morfondírozunk, hogy mire számíthatunk az elkövetkező időszakban, és nagyban befolyásol mindenkit, hogy mit hagyott
maga mögött. A személyes tapasztalatok mellett minden irányból ömlik az információ, ami persze egyrészről nagyon jó, segítség lehet a döntéseinkben, választásainkban.
Melyik tejfölt vegyem, melyik fájdalomcsillapítóval vészeljem át a következő frontot? Minek örüljek, kinek a szavára adjak, és kire hallgassak, kire ne figyeljek, hogy mit mond? Másrészről hihetetlenül veszélyes, mert minden megold, mindent készen ad, csak meg kell venni, ki kell fizetni, megnyomni a gombot, kinyitni a pénztárcát. Elhinni azt, hogy számunkra a lehető legjobb megoldás. Ráadásul a szomszédunk, ismerősünk, sőt az ügyeletes szórakoztató és politikai celebek is ezt teszik, szóval miért is kétkednénk?
Az ember társas lény, és Eliot Aronsontól tudjuk, elképesztő módon befolyásolható még a legalapvetőbb dolgokban is, ezért hiába is keresnénk magyarázatot arra, hogy lehet, hogy ugyanazt a dolgot ketten két teljesen különböző módon értékelik. Sőt, talán örülni is kell ennek. De kételkedem, tehát vagyok. A jövő kérdése, hogyan őrizhetem meg  szuverenitásomat. Ez egy értékválasztás, jó esetben válasz arra, mit diktál a józan ész.