Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Hihetetlen: egy török falu évente 10 millió dollár értéket exportál

Hihetetlen: egy török falu évente 10 millió dollár értéket exportál

agroinform.hu

Az alapanyag termelésben, a kiválogatásban és feldolgozásban az egész falu apraja-nagyja részt vesz.

A dailysabah.com/turkey hírportál egy kis török falu bámulatos és szinte egyedülálló exportteljesítményére hívja fel a figyelmet.

Gedelek egy kelet-közép törökországi, 1.400 lakosú település, amelynek lakossága – a Kereskedelmi Kamara helyi kirendeltsége szerint – a faluban előállított és gondosan konzervált savanyúságokból (főleg uborkából, zöldpaprikából és káposztából) évente 10 millió dollár értékű exportbevételt realizál. Emellett termékeik egy részét a török nagyvárosokban értékesítik.

A munkafolyamatok 50 munkacsoportban vannak szervezve

Az alapanyag termelésben, a kiválogatásban és feldolgozásban az egész falu apraja-nagyja részt vesz, akik már az utóbbi, mintegy 70 év alatt különleges gyakorlatra tettek szert ezekben a műveletekben, és évi 60.000 tonnányi termékük a világ számos országába, köztük Németországba, az Egyesült Királyságba és a gazdag arab országokba is eljut.

A munkafolyamatok 50 munkacsoportban vannak szervezve, amelyek mindegyikét a legtapasztaltabb munkások irányítják, miközben a munkaerő létszám 80 százalékban nőkből áll.

Pontosan betartják a technológiai és higiéniai előírásokat

Az előkészítés és a feldolgozás során – a megrendelők igényeihez maximálisan alkalmazkodva, pontosan betartják a technológiai és higiéniai előírásokat. Ebben fontos szerepe van a helyi vízforrás különleges minőségének is.

A török falu minden esetre egy figyelemre és irígylésre méltó teljesítményt mutat, ezért érdemes lenne a magyar vidéken is egy hasonló kezdeményezést megvalósítani!