MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Hétfőtől teljesen üzemben dolgozik a magyar egészségügy

Hétfőtől teljesen üzemben dolgozik a magyar egészségügy

24.hu

Kásler Miklós bejelentette: hétfőtől helyreállhat az egészségügy megszokott rendje.

A Kásler miniszter levélben és Facebook videóban ismertette, mi változik az alap-, a járóbeteg- és a fekvőbeteg-ellátásban június 15-től.

A járványügyi helyzet javulásával lehetővé válik az egészségügyi ellátások további bővítése – olvasható abban az egészségügyi szolgáltatók vezetőjének címzett és Kásler Miklós miniszter által aláírt levélben, amiben a tárcavezető az egészségügy nyitásának újabb lépéseiről ír.

A lapunkhoz is eljutott miniszteri levél értelmében Magyarország területén valamennyi engedélyezett egészségügyi tevékenység korlátozás nélkül végezhető június 15-től. A miniszter hozzáteszi, a COVID-19 esetek ellátására korábban elkülönített ágyak 80 százalékát lehet felhasználni a fekvőbeteg-ellátást igénylő – nem COVID és nem COVID gyanús – betegek gyógykezeléséhez.

Rugalmas ágykapacitás tervezéssel kell biztosítani a koronavírusos betegek ellátásához és a készenlét fenntartásához, valamint a nem fertőzött betegek ellátásának a visszaépítéséhez szükséges feltételeket, „az egészségügyi szolgáltatók megyei szintű kölcsönös együttmükődésével.”

Módosul az alapellátás és a járóbeteg-ellátás rendje is. A miniszteri tájékoztató szerint a háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátás, valamint járóbeteg-szakellátás keretében meghatározott előjegyzési szabály (vagyis az óránként maximum 4 beteg vizsgálata) érvényét veszti. Ez egyébként a megnövekedett várólisták csökkentését segítheti elő.

A miniszteri rendelet értelmében „az elhalasztott betegellátások mielőbbi pótlása érdekében 2020. szeptember 30-ig valamennyi egészségügyi szolgáltató a járóbeteg-szakellátás keretében részére engedélyezett szakmák vonatkozásában, az engedélyben szereplő közfinanszírozott heti óraszámon felül, óraszám korlátozás nélkül nyújthat egészségügyi ellátást.”

Kásler Miklós a Facebookon közzétett videóban szólt arról is, hogy minden olyan diagnosztikai és terápiás tevékenységet el lehet végezni az egészségügyi intézményekben, amire a betegeknek szüksége van.