Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Gyümölcsfák növényvédelme

Gyümölcsfák növényvédelme

agroforum.hu • fotó: kertlap.hu

A lemosó permetezés után a következő kritikus időszak a gyümölcsösök tekintetében: a virágzás.

Ebben a vegetációs szakaszban több kórokozó is megfertőzheti a fáinkat, ezért fontos a megelőzésen túl a pontos időben történő kezelés is.

A csonthéjasok esetében a legveszélyesebb ilyenkor fertőző kórokozó a monília, a meggy és cseresznye esetén az antraknózis. De ilyenkor támad a barack tafrinája és a csonthéjasok levéllyukacsosodását okozó sztigmina is.

Különösen érzékenyek a virágzó kultúráink, ha hűvösebb, csapadékosabb, párás időjárás van végig a virágzás során, vagy szakítja meg a jó időt ködösebb, hűvösebb nap.

Hogy ezek a kórokozók ne fertőzzék meg gyümölcsfáinkat, fontos a megelőzés. A tavalyi gyümölcsmúmiák eltávolítása a metszés során, a szellős lombkorona kialakítása, de már a telepítés/ültetés előtt terveznünk kell. Alapesetben az érzékeny állókultúrákat támadó kórokozók miatt a mélyfekvésű, vizenyős helyeket kerülni kell a telepítés során.

Ha a lemosó permetezést elvégeztük, már gyérítettük a sikeresen áttelelt kórokozók mennyiségét. Következő lépésként a virágzás során 2-3x célszerű felszívódó hatóanyagokkal védekezni, elsősorban a monília ellen. A virágzás elején, amikor még hűvösebb az idő, a triazol hatóanyagok nem fejtik ki maximális hatásukat, ezért ezeket a teljes virágzásra, vagy a virágzás végére időzítsük. Virágzás elején a fent említett betegségek ellen jól működik a ciprodinil hatóanyagú készítmény. A réztartalmú szereket ilyenkor kerülni kell, hiszen azokkal könnyen perzselést okozhatunk az érzékeny virágokon. A hatóanyagok váltogatásával elkerüljük a rezisztencia kialakulását.

A rovarölő szerek alkalmazását ilyenkor még semmi nem indokolja, ezért ne keverjünk bele a virágzáskori permetlevekbe ilyeneket. Vigyázzunk a méhekre!

A tápanyagok közül ilyenkor már szerep jut a megtermékenyülést fokozó bórtartalmú lombtrágyáknak, ezeket keverhetjük a gombaölőszerrel.

A növényvédő szereket mindig felelősséggel használjuk tartsuk be a címke utasításait!