MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Gyors rádiókitörések révén találták meg az univerzum eddig ismeretlen anyagát

Gyors rádiókitörések révén találták meg az univerzum eddig ismeretlen anyagát

index.hu

Több évtizedes rejtélyt sikerült megoldaniuk ausztrál kutatóknak.

A titokzatos gyors rádiókitörések segítségével azonosították az univerzum eddig hiányzó anyagát – írja a Phys.org.

Azt már rég megmérték a tudósok, hogy az ősrobbanáskor mennyi anyag keletkezett az univerzumban, de ennek a látható anyagnak egészen eddig csak egy részéről tudták, hogy hol található. Jean-Pierre Macquart, a Curtin Egyetem kutatója, a Nature-ben megjelent tanulmány vezető szerzője szerint a tudósok már közel harminc éve keresik a hiányzó anyagot, de ez a munka a hagyományos eszközökkel nagyon nehéz volt. Most a gyors rádiókitörések megfigyelésével sikerült a nyomára akadni a csillagok és galaxisok közötti térben.

A gyors rádiókitörések kozmikus rádióhullámok rövid, de nagyon erős löketei, de még ma se tudjuk, mi okozza őket. Annyi biztos, hogy a létrejöttükkor hatalmas energiamennyiség szabadul fel. Macquart szerint ezeknek a kitöréseknek a sugárzása úgy terül szét a hiányzó anyagon, ahogy egy prizma szétválasztja a napfény színeit. Ezért ha elég gyors rádiókitörés távolságát sikerül megmérni, azzal meghatározható az univerzum sűrűsége – mondta.

A hiányzó anyag megtalálásához hat gyors rádiókitörés megmérésére volt szükségük. Ebben kulcsszerepe volt az ausztráliai Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP) nevű rádiótávcsőnek, amelynek a látószöge és a felbontása is nagyon nagy, így hatékonyan el lehet vele csípni a váratlanul jelentkező kitöréseket, és nagy pontossággal lehet azonosítani a galaxist, ahonnan érkeznek.