Tam_Bau
MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Figyelmeztetnek a gazdagok

Figyelmeztetnek a gazdagok

portfolio.hu

Az emberek közötti irdatlan nagy egyenlőtlenségről beszélt Warren Buffett is egy interjúban.

Ő továbbra is úgy véli, hogy nagyobb adót kellene kivetni a nagyon gazdagokra, mint amilyen ő is.
Buffett egy interjú során elmondta, hogy osztályok közötti háború folyik, és az ő osztálya áll nyersére (utalva ezzel a gazdagokra). A Berkshire vezetője szerint megoldás lehetne a jövedelmi egyenlőtlenség leküzdésében a bérjövedelemre vonatkozó adójóváírás emelése, illetve az extra adók kivetése a gazdagokra.

Nem kérdés, ahogy terjed a kapitalizmus a világban, úgy mélyíti el egyre jobban a szakadékot a piac által fontosnak vélt tulajdonságokkal jellemző emberek és a többiek között, hacsak a kormány nem tesz valamit, mint például a bérjövedelemre vonatkozó adójóváírás emelése, amely különösen az alacsonyabb jövedelmi osztályokban lévőknek jelenthet nagy segítséget – mondta Buffett.

Érdekes példán szemléltette az újságírónak az üzletember, mint jelentett régen az egyenlőtlenség, és mit ma:

Ha visszamész 1800-ba, amikor az emberek 80%-a farmerként dolgozott, és ha te voltál a legjobb gazda Omahában és én a legrosszabb, akkor a kettőnk értéke közötti különbség mintegy 2:1 lett volna. Te és a munkád valószínűleg kétszer annyival többet ért volna kint a földeken. Ma, ha a sporttehetséged benne van a legfelső 1%-ban, semmit sem érsz, legyen szó kosárlabdáról, fociról vagy baseballról. Ha viszont a leggazdagabb 1% top 100-as listájában vagy benne, akkor milliókat érsz. A sport azért egy jó példa, mivel azt mindenki szereti nézni, de nem olyan kutyaütőket a pályán, mint te vagy én. És innen jön a pénz. De ez még nem létezett 200 évvel ezelőtt. Ma azok kapnak extra jutalmat, akik nagyon jók valamiben, olyasmiben, amire a piacnak szüksége van.

Buffett úgy látja, hogy a jövedelmi osztályok alsó felében lévőknek nem rosszabb most az élete, mint 20 évvel ezelőtt. Sőt, inkább jobb, mivel jelenleg mindenki profitál az internet adta lehetőségekből, gyakorlatilag ingyen. És szerinte pont ebből adódik a kérdés, hogyan tartasz fent egy olyan rendszert, amely mindenki számára hihetetlen előnyökkel jár?

A milliárdos üzletember szerint az alacsonyabb keresetű háztartásokban a bérjövedelemre vonatkozó adójóváírás emelése segíthetne, nem pedig az alapjövedelem. Ugyanígy szerinte magasabb adót kellene kivetni a gazdagokra, még ha ezzel sok sorstársa nem ért egyet. Ahogy ő fogalmaz, magasabb adót kellene fizetniük azoknak, akik sajátos tehetséggel születtek ebbe a világba, és ezért nagyon gazdagok lettek. Ezt a mostani világnak köszönhetik, mert 200 éve ugyanúgy ők is kint lettek volna a földeken velem együtt – fogalmaz.