Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Erősödött a lisztharmat terjedése a szárasság ellenére

Erősödött a lisztharmat terjedése a szárasság ellenére

agroforum.hu

Az alma intenzív hajtásnövekedése mellett tovább erősödött a lisztharmat tüneteinek terjedése.

A kisebb esők elegendők voltak a varasodás első tüneteinek a megjelenéséhez. Ha csapadékosabb idő lenne, a fertőzés további terjedése rohamosabbá válna. A levélaknázó molyok többsége most nem rajzik, néhol gyengén rajzik a lombosfa fehérmoly. Az almamoly esetében viszont továbbra is közepes mértékben, de egyenletesen repülnek a feromoncsapdákba a hím egyedek. A levéltetű-fertőzés a hajtásvégeken gyenge mértékben tovább emelkedett.


Alma ventúriás varasodása

Az érzékeny meggyfajtákon fokozódott a virág- és hajtásfertőző monília megbetegedés tünete, sok az elhalt hajtás és vessző a fákon. Többfelé a meggy- és cseresznyefákon táplálkozik az aranyos virágbogár. A kártevő a májusi cserebogárhoz hasonló levélrágást okoz. Ez utóbbi kártevő befejezte rajzását, most rakják petéiket a talajba rajzási helyeiken, illetve a környező szántóterületeken.

Aranyos virágbogár

Az első cseresznyelegyeket már megfogta a sárga ragacsos fogólap, ezért a fogólapokat érdemes mindenhová kihelyezni. A legyek peterakásának kezdete 10-15 nap múlva várható, de a gyakorlati tapasztalatok szerint a rajzás és a tojásrakás is elhúzódó lesz.


Cseresznyelegyek a színcsapdákban

A gyümölcsmolyok közül továbbra is a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly rajzása a tömeges, a többi kártevőé most gyenge, vagy szünetel. Körtefákon és szőlőn a szivarsodró eszelény jellegzetes tüneteit lehet megfigyelni.


Szivarsodró eszelény körtén

Dión a most fejlődő leveleken már megjelent a szemölcsös gubacsatka kárképe, némely levél a fertőzéstől vöröses árnyalatú színt vett fel. A szemölcsös gubacsatka fertőzését hamarosan követni fogja a nemezes gubacsatka is.


Szemölcsös gubacsatka dión

A szőlőültetvényekben a szárazság kedvez a levélatka-fertőzés további erősödésének. A 25-40 cm-es hajtások között sok a gyengén fakadó rügy, melynek részbeni oka az erős atkafertőzés. A déli tájegység ültetvényeiben megjelent a lisztharmat-fertőzés primer tünete a leveleken, viszont peronoszpórás leveleket még nem látni. A lisztharmat- és az atkafertőzés blokkolására használt kénnel most jó hatást lehet elérni. Csapadékosabb körzetekben egyre több feketerothadásos levélfoltot lehet megfigyelni. A kezdeti világossárga foltok egy része már megbarnult és megtalálható a foltokban a kórokozó szaporítóképlete. A tarka szőlőmoly első nemzedékének a rajzása megállt, a lárvák kelnek, figyeljük a szőlőfürtök fertőzöttségét, és szükség esetén védekezzünk a kártevő ellen!