MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Csodatévő csalán

Csodatévő csalán

szimpatika.hu

A csalán minden része gyógyító hatású: gyökerétől kezdve a szárán és a levelein keresztül a virágjáig.

Ne ítéljünk elsőre! Lehet, hogy belelépni, hozzáérni kellemetlen, de nem is gondoljuk, hogy az árokpart mellett vadon megtermő növény mi mindenre lehet hasznos. 

Jellemzően húsvétkor esszük, pedig már az 1200-as években ismert volt számos jótékony hatása a gyógyászatban. Mára kutatásokkal bizonyították a torma baktérium - és vírusölő hatását.

A csalán a legjobb vértisztító, és egyúttal vérképző gyógynövényünk. Mivel kedvező hatással van a hasnyálmirigyre is, a csalánteával a vércukorszintet is csökkenthetjük. Gyógyítja a húgyúti megbetegedéseket és gyulladásokat éppúgy, mint a vizeletpangást. A csalántea hetekig tartó ivókúra formájában máj- és epebántalmak, lépmegbetegedések, még a tumort is ideértve, a gyomor és a légzőszervek hurutos megbetegedései, gyomorgörcsök és -fekélyek, bélfekélyek és tüdő-megbetegedések ellen javasolt.

Vírusos megbetegedésektől és baktériummal fertőzött váladékoktól ugyancsak hatásosan véd. A csalánteának nincs rossz íze, de cukor nélkül igyuk! Ízét javíthatjuk kamilla vagy borsmenta hozzáadásával.

Vízkór esetén a csalán erős vízhajtó hatása segít. Vérképző tulajdonsága sápkór, vérszegénység és más súlyos vérmegbetegedés esetén is hatékony segítséget biztosít. Ellenállóbbá tesz bennünket, ha hajlamosak vagyunk a megfázásra, segít köszvényes és reumatikus panaszok esetén is. Segítséget nyújt érszűkület esetén is.

Minden görcs, akárhol jelentkezik is, vérkeringési zavarra utal. Ilyenkor ajánlatos a csalánfőzettel történő lemosás és a fürdő.
Isiász, lumbágó, valamint a kar és a láb ideggyulladása esetén nagyon óvatosan, finoman masszírozzuk friss csalánnal a beteg testrészt. Isiásznál például a bokától kezdve a lábszár külső oldalán haladva a csípőig, onnan a belső oldalon vissza egészen a bokáig, nagyon lassan kenjük végig friss növénnyel a testet. Ezt csináljuk meg kétszer, majd befejezésül a csípőtől indulva lefelé a fart is bekenjük. Utána a bőrt hintőporozzuk be.

Teaöntet: 1 púpozott teáskanál csalán 1/4 liter vízhez: csak forrázzuk, rövid ideig áztatjuk.

Csalántinktúra: A tavasszal vagy ősszel kiásott gyökereket kefével megtisztítjuk, apróra vágjuk és üvegbe tesszük. 38-40%-os gabonapálinkával felöntjük, és meleg helyen 14 napig állni hagyjuk.

Hajmosás: Egy ötliteres edényben 4-5 összmaréknyi friss vagy szárított csalánra hideg vizet öntünk, majd lassú tűzön forrásig melegítjük. Ezután öt percig állni hagyjuk. Ha gyökeret használunk, jó összmaréknyit áztassunk hideg vízben egy éjszakán át, másnap forraljuk fel és 10 percig hagyjuk állni. A fej mosásához ilyenkor színszappant használjunk.