MENÜ
2024. május 12.
Pongrác
Bionikus kar segítségével tanult meg újra írni

Bionikus kar segítségével tanult meg újra írni

szeretlekmagyarorszag.hu

A 11 éves Kyle agyhártyagyulladás miatt veszítette el a kezeit és lábait.

Szuperhősnek érzi magát az a 11 éves angol fiú, aki egy bionikus karral tanult meg bal kézzel írni, miután mind a négy végtagját amputálták. Kyle Vincent még 2016-ban, 8 évesen kapott agyhártyagyulladást, amely olyan súlyos volt, hogy az orvosok akkor azt mondták, csak napjai lehetnek hátra. Mesterséges kómában tartották, amíg sürgősségi beavatkozásokat végeztek el rajta. A végtagjai feketére színeződtek, és kiderült, hogy már egyiket sem lehet megmenteni. Az alkarjait és a lábait is amputálták, de szerencsére felépült a súlyos betegségből, miután 38 hetet töltött kórházban.

A fiú idén januárban egy bionikus kart kapott, amellyel meg kellett tanulnia írni - ráadásul bal kézzel. A koronavírus-járvány alatt azon igyekezett, hogy minél könnyebben tudjon írni, hogy ne maradjon le a tanulnivalóval az iskolában.

Még édesanyját is meglepte, amikor alig pár nappal azután, hogy megkapta a bionikus kart, már ceruzát ragadott, és próbálkozott az írással. "Nagyon büszke vagyok rá. Én el se tudom képzelni, hogy bal kézzel írjak, de nagyon lenyűgözött, hogy ő milyen gyorsan megtanulta. Mindig is gyorsan tanult, a gyerekek ugyanis ebben a korban nagyon könnyen alkalmazkodnak" - mondta Cheryl Vincent.

Az anya elmondása szerint a fiú először szégyellte a bionikus kart osztálytársai előtt, ezért sosem vitte magával az iskolába, mert nem akart vele feltűnést kelteni. A járvány viszont lehetőséget adott neki, hogy otthon megbarátkozzon a szerkezettel. Anyja szerint Kyle már egyre magabiztosabban használja a műkart, már nemcsak írni, de rajzolni, sőt akár festeni is tud.

"Nagyon jó érzés, hogy tudok írni, még ha nem is szeretek házi feladatot csinálni. Szuperhősnek érzem magam a bionikus kar miatt" - mondta Kyle.

Édesapja szerint van még mit csiszolni fia írásképén, de nagyon örül annak, hogy egyáltalán eljutott odáig, hogy tud írni. "Időbe telt, mire hozzászokott ehhez. Az elején nem volt túl szép a kézírása, de biztos vagyok benne, hogy idővel már fantasztikusan fog írni. Elképesztő volt látni, ahogy rohamosan fejlődött az elmúlt hónapokban. A jövőre nézve nagyon jó lesz neki, hogy fájdalom nélkül tud majd írni" - mondta az apa, Luke Baxter.

Kyle egyébként hatalmas Star Wars-rajongó, ezért nagyon boldog volt, amikor olyan bionikus kart kapott, ami az egyik népszerű karakter, az R2-D2 nevű droid mintájára készült.