MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
A vizsgálat mindent rendben talált az Irsai Olivér boroknál

A vizsgálat mindent rendben talált az Irsai Olivér boroknál

napi.hu

A Nébih Szupermenta terméktesztjén vizsgálta a népszerű borfajtát.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta terméktesztjén vizsgálta a népszerű borfajtát, a különböző gyártmányok minőségét, rangsorolták is a legjobbakat a 2019-es évjáratból.

A bor világnapján tette közzé az Irsai Olivér borok hatósági, laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatának eredményét a Nébih. A hivatal szakemberei összesen 25, 2019-es évjáratú termék komplex vizsgálatát végezték el, mivel ezek napjaink egyik legnépszerűbb fajtái.

A szakemberek a kereskedelmi láncok kínálatából, tehát a széles körben elérhető termékek közül, 25 Irsai Olivér bort vizsgáltak a legújabb Szupermenta teszten. A borok mindegyike 2019-es évjáratú, 24-et száraz kategóriába soroltak előállítóik, míg egynek a címkéjén nem tüntették fel az édességi fokozatot. Ezután több mint 50 paramétert vizsgáltak. Többek között a termékek alkoholtartalmát, kén-dioxid, valamint illósav és összes savtartalmát is megmérték. A tesztelt borok alkoholtartalma - címkéjük szerint - 10,3 és 13,2 százalék között mozgott, a feltüntetett értékeket a laboratóriumi eredmények is megerősítették. Általánosságban elmondható, hogy a vizsgált borok beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői megfeleltek az előírásoknak.

A jelölésvizsgálat sem tárt fel hiányosságokat, a 25 borászati termék mindegyike eleget tett a jogszabályokban előírtaknak.

A Szupermenta termékteszt szakértő és laikus kóstolók általi pontozása alapján rangsort is felállítottak a termékek között. A legjobbnak a Frittmann Irsai Olivér száraz fehérbort találták, második helyen a Font Irsai Olivér végzett, míg a harmadik helyet a Dubicz Irsai Olivér száraz fehérbor érdemelte ki.