MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
A Škoda pick-up különlegességei

A Škoda pick-up különlegességei

agroforum.hu

Ilyen pick-up koncepciót készítettek a Škoda tanulói.

Először mutatja be a Škoda két tanulói autóját a wolfsburgi Autostadtban. A Škoda Mountiaq pick-up koncepció és a Sunroq SUV-kabrió tanulmány a Škoda pavilon különlegességei.

Igazán nagystílű környezetben jelenhet meg a Škoda jövőbeli formatervezőinek, technikusainak és mérnökeinek munkája a wolfsburgi Autostadt márkapavilonjában: a Mountiaq és a Sunroq formájában a cseh autógyártó két olyan járművét is bemutatja, amelyeket a Mladá Boleslav-i Škoda Akadémia hallgatói terveztek meg és készítettek el. Emellett az új, hálózatról tölthető hibrid (Plug-in Hybrid) hajtásrendszerű Škoda Superb iV, valamint a Škoda Kamiq és a Scala Monte Carlo változata is három hónapig az új kiállítás része.

Egyedi autók

Andrea Frydlová, a Škoda Múzeum vezetője, egyben a kiállított járművek kiválasztásának felelőse: „Az Autostadt ideális helyszín, hogy az autók iránt érdeklődő széles közönséghez is közelebb hozzuk a Škoda márkát. Az állandó kiállításon túl a tematikus időszaki kiállítás kapcsolja össze a múltat és a jelent. Különösen örülünk annak, hogy elsőként mutathatjuk be a Mountiaq és a Sunroq tanulói autókat, amelyek éppoly egyediek, mint maga a projekt, s a Škoda Akadémia magas szintű képzéséről tanúskodnak.”

Eddig hat tanulói autó készült

A Škoda tehetséges utánpótlása immár 2014 óta tervez és épít oktatói irányítása alatt évről-évre egy-egy új Škoda tanulói koncepcióautót (Škoda Azubi Concept Car). Ez az innovatív és jövőorientált projekt egyedülálló lehetőséget kínál a holnap szakembereinek, hogy a gyártással, a formatervezéssel és más szakterületekkel együttműködve különleges módon tegyenek tanúbizonyságot tudásukról. Eddig hat tanulói autó készült, amelyek egyaránt új részletmegoldásokat is kínáltak, teljes mértékben illeszkedve a Škoda „Simply Clever” hagyományaiba. Jelenleg is mintegy húsz fiatal dolgozik a következő, vagyis a 2020-as év látványos járművén. A Škoda tanulói autók a vállalat Mladá Boleslav-i székhelyén működő Škoda Szakiskolában zajló képzés magas színvonalát igazolják.

Kétajtós pickup-koncepció

A 2019-es Škoda Mountiaq a Škoda Kodiaq műszaki alapjaira épülő, tekinteteket vonzó kétajtós pick-up-koncepció. Az eddigi hatodik Škoda tanulói autó erőteljes csörlőt, tető-fényhidat, valamint megvilágított rakfelületet, alatta pedig rejtett tárolórekeszt is kínál. A tanulók által megalkotott Naplemente-narancs (Orange Sunset) színárnyalat a Mountiaq utasterében is feltűnik.

A Karoq alapmodell kabrióvá alakítása

Egy évvel korábban 23 hallgató tervezte és építette meg a Škoda Sunroq kabriót. A Škoda Karoq alapmodell Sunroq kabrióvá alakítása során a fiataloknak először a tetőt kellett eltávolítaniuk, majd meg kellett erősíteniük a karosszériát. A teljes egészében új csomagtérfedél révén a Sunroq csomagtartójának térfogata még nagyobbra adódott, mint a Karoq esetében. Különös figyelmet fordítottak a hallgatók a fény témakörére, a Sunroq ajtókilincseit és kerékjáratait így LED-egységek világítják meg, s mindkét lökhárító, illetve az összes ajtó fényes Škoda-emblémát vetít az útra.

Kétmillió látogató az Autostadtban

Az Autostadt 2000 óta a világ legnagyobb autóátadó-központja, egyben a Volkswagen Csoport összes márkájának kommunikációs platformja, amely „Emberek, autók és ami mozgatja őket” mottója jegyében minden korosztály számára közvetlenül megélhetővé teszi a vállalatcsoport értékeit és a mobilitás témáját. Évente több mint kétmillióan látogatnak el az Autostadtba, ahol a Bořek Šípek cseh építészprofesszor tervezte, 650 négyzetméteres Škoda-pavilon is található.