MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
A beteg állapotáról a csodás szemüveg árulkodik

A beteg állapotáról a csodás szemüveg árulkodik

hvg.hu

A magyarországi hackathon után Európában is tarolt a Team Discover nevű csapat által megálmodott egészségügyi eszköz.

Újabb rangos elismerést zsebelhetett be a magyar egyetemistákból álló Team Discover. A Lakatos Péter, Elődi Márton, Nagy Kristóf, Knébel Miklós, Dános Péter és Mitnyik Levente által megálmodott, 3D-nyomtatással költséghatékonyan elkészíthető, szenzorokkal ellátott szemüveggel az egészségügyi dolgozók válláról szeretnék levenni a terhek egy részét.

Miután a beteg felveszi eszközt, az automatikusan megméri többek között a lázát és a véroxigén-szintjét is, az értékeket pedig feltölti az egészségügyi rendszerbe. Ennek köszönhetően a személyzetnek nem kell a beteg közelében lennie, amivel nemcsak időt, de energiát is spórolnak nekik, ráadásul csökken a megfertőződés veszélye is.

A fiatalok ötlete április elején a Hack the Crisis elnevezésű hackathon magyarországi eseményén már különdíjat kapott, ezúttal pedig az Európai Bizottság által támogatott EUvsVirus hackathonon nyerték meg a Health & Life kategóriát.

 


A mostani megmérettetés április 24-26. között zajlott, egész Európából várták az ötleteket. A három nap alatt végül 2160 projekt érkezett be a szervezőkhöz – az Európai Innovációs Tanácshoz és az Európai Bizottsághoz –, a győztesek névsorát pedig pénteken délelőtt hirdették ki.

Lakatos Péter az adásban elmondta, a következő lépésben tesztelik eszközüket, így szívesen vesznek minden olyan támogatást, ami ebben, illetve a későbbi gyártásban segíthet nekik.