A világ legjobb pékje így tárolja a kenyeret
A kenyér tárolásának módját mindig az évszakhoz kell igazítani.
José Roldán, a nemrégiben a Nemzetközi Pékek és Cukrászok Szövetsége (UIBC) által a világ legjobb pékjének választott szakember most elárulta, milyen praktikákkal őrzi meg a kenyér frissességét és ízét a legmelegebb időszakban is – írja a Nacio Digital.
A tapasztalt pékmester szerint a fagyasztó a nyár legjobb barátja. „Fontos, hogy a kenyeret szeletekre vágjuk, jól becsomagoljuk, és azonnal a mélyhűtőbe tegyük” – mondja Roldán. Így egy gyors sütőben vagy serpenyőben való melegítés után a kenyér olyan, mintha frissen sült volna. Ez a módszer nála otthon bevált, hiszen váratlan vendégek érkezésekor mindig kéznél van a friss kenyér: „Amikor jönnek a barátok vagy a család, csak előveszem a fagyasztóból, bedobom a sütőbe, és garantált az élmény.”
Azonban nem mindenki rendelkezik elég hellyel a fagyasztóban. Nekik Roldán egy praktikus alternatívát ajánl: a nyári melegben a jól szellőző textilzsák helyett használhatunk műanyag zacskót. „A melegben a kenyér gyorsan elveszíti a nedvességét, a műanyag zacskó segít ezt hosszabb ideig megőrizni.” Ha pedig a kenyér kissé megpuhul vagy rágós lesz, néhány perc a sütőben visszahozza a ropogós állagot.
A világhírű pékmester hangsúlyozza, hogy a kenyér tárolásának módját mindig az évszakhoz kell igazítani. Míg a hűvösebb hónapokban a textilzsák remek megoldás, nyáron inkább a műanyagba csomagolás javasolt, hogy elkerüljük a gyors kiszáradást.
Elárulta azt is, hogy ez az egyik legrosszabb módszer, hiszen a hűtőben a kenyér sokkal gyorsabban megkeményedik és megromlik.