MENÜ
2025. augusztus 22.
Menyhért, Mirjam

Gyógynövényes üdítőitalok

magyarmezogazdasag.hu

A gyógyszerekről, gyógyteákról sokaknak legelőször a rossz íz jut az eszükbe.

Gyógynövényekből sokféle frissítő ital készülhet, amihez csak néhány szempontot kell figyelembe venni. Olyan gyógynövények alkalmasak erre, amelyeket nem lehet könnyen túladagolni, és nagyon finomak.

 Legyen akármilyen semleges vagy kellemes íze egy gyógyteának, amikor muszájból nagy mennyiséget kell fogyasztani belőle, az már nem nyújt élményt. Vannak azonban kifejezetten kellemes ízű gyógyteák is. Ilyenek például a kamilla, galagonya, édesgyökér, levendula, citromfű, borsmenta vagy az enyhébb fodormenta, fekete bodza, csipkebogyó, hársfélék kivéve az ezüsthársat, amit szőrös levélfonáka miatt nem fogyasztunk, akác, ánizs, édeskömény, fahéj, citrom, gyömbér.
Egyik lehetőség, ha a szokott módon készítünk a gyógynövényből forrázat formájában teát, majd azt lehűtjük és jeges teaként fogyasztjuk. Másik módszer, hogy citromos limonádét készítünk hagyományosan cukorsziruppal, vagy kalóriamentes édesítéssel (például sztívia felhasználásával), és ezt ízesítjük vagy kellemes ízű gyógyteák hozzáadásával, vagy a friss gyógynövények leveleiből mozsárban pépesítve nyert némi lével.