MENÜ
2024. május 6.
Ivett, Frida
Vonattal a világ körül

Vonattal a világ körül

portfolio.hu

Világszerte számos vasúttársaság kínál többnapos vonatutakat luxuskabinokban, gyönyörű tájakon áthaladva.

Nem csak közlekedési eszköz lehet a vonat, bár bizonyára nem sok mindenkinek jut eszébe a nyaralás tervezésekor, hogy szabadságát a vasúton zötyögve töltse. Pedig világszerte számos vasúttársaság kínál többnapos vonatutakat luxuskabinokban, gyönyörű tájakon áthaladva, éttermi minőségű ellátással, persze ennek meg is kérik az árát. Cikkünkben 10 különleges utat gyűjtöttünk össze a néhány órás járattól az egyhetes, kirándulásokkal egybekötött élményvonatozásig, a világ minden tájáról.

Jacobite Steam Train, Skócia

A Skót-felföldön tesz egy 84 mérföldes kört az áprilistól októberig üzemelő vonatjárat, az Egyesült Királyság legmagasabb hegye a Ben Nevis közelében lévő Fort William városából indulva, zöld dombok, kristálykék tavak, mély völgyek és festői falvak között kanyarogva. A Harry Potter-rajongók felismerhetik benne a Roxfort Expresszt a gőzmozdonnyal, a kocsikkal és a kilátással.

Glacier Express, Svájc

A kis hegyi falui, Zermatt és a népszerű üdülőváros, St. Moritz között közlekedik a vonat a svájci Alpokon keresztül, útba ejtve sziklás csúcsokat és a Rajna-völgyét, egy látványos szurdokkal.

A 8 órás vonatúton többféle szolgáltatás elérhető, van büfékocsi és fedélzeti bár, valamint panorámaablak, első osztályú jeggyel pedig többfogásos étkezésre lehet befizetni, helyi borokkal kísérve.

Pacific Surfliner, USA

Az amerikai távolsági járatokat üzemeltető vasútvállalat, az Amtrak járata, amely az Egyesült Államok nyugati partja mentén halad, mintegy 350 mérföldön keresztül. San Luis Obispo városából indul, a célállomás pedig Los Angeles, de útba ejti San Diego és Santa Barbara városát is, a két város között pedig az óceán, a sziklás partok és a homokos strandok váltogatják egymást.

Rocky Mountaineer, Rockies to the Red Rocks, Egyesült Államok

A Rocky Moutnaineer négy festői vonatutat kínál Észak-Amerika lenyűgöző tájain keresztül a Sziklás-hegységen. A „Rockies to the Red Rocks” a Utah államban található Moab és a Colorado állambeli Denver között halad, egy éjszakát eltöltve Glenwood Springsben. A kétnapos utazás kanyonok, hegyek és folyók mentén halad, miközben az utasok élvezhetik a fedélzeti étel-és italkínálatot.

Chepe Express, Mexikó

A mexikói vontjárat az ország olyan látványos tájain vezet keresztül, amelynek nagy része más módon nem közelíthető meg, mint a Grand Canyonnál négyszer nagyobb Copper Canyon. Ha valaki a teljes utat szeretné élvezni, annak Los Mochisból érdemes felszállnia és Creel városáig utaznia, ami egy megközelítőleg 9 órás utazás. A vonat 37 hídon kel át és 86 alagúton halad keresztül, a táj zord terepek, hegyek, szurdokok, mély szakadékok és mezőgazdasági területek között váltakozik.

Andean Explorer, Belmond Train, Peru

A világ legmagasabban fekvő vasúthálózatán megy végig Dél-Amerikai első számú luxusvonata, amely egy-és kétéjszakás utakat kínál.

A Cuscóból induló vonat az Arequipa városáig tartó úton megáll napfelkeltét nézni a festői Titicaca-tónál. A 35 kabin mellett két étkezőkocsi, egy spa és egy társalgókocsi is található a szerelvényen.

Seven Stars, Japán

Japán Kjúsú szigetén halad végig a luxusvonat, amely kínál három éjszakás és négy napos, vagy egy éjszakás, kétnapos utakat is, helyi kirándulásokkal egybekötve. Exkluzív jellegét erősíti, hogy a 10 lakosztályban mindössze 20 férőhely van, amit sorsolással osztanak ki. A fedélzeten az utasok extravagáns, fával burkol szobákban pihenhetnek, és minden kabin egyedi.

Maharajas’ Express, India

India leghíresebb luxusvonata egyhetes és rövidebb, négynapos utakat is kínál, amelynek során olyan élményekkel lesznek gazdagabbak az utasok, mint látogatás Váránaszi szent városába, a Tádzs Mahal megtekintése, vagy tigrismegfigyelés a Ranthambore Nemzeti Parkban. A fedélzeten a vendégeknek nem kell lemondaniuk semmilyen luxusról, köszönhetően a pazarul berendezett kabinoknak és a komornyikszolgálatnak. Koktélokkal, könyvekkel és társasjátékokkal felszerelt társalgókocsival rendelkezik a szerelvény, valamint két étteremben indiai és nemzetközi ételeket szolgálnak fel kézzel festett mennyezetek alatt.

Kuranda Scenic Railway, Ausztrália

A vonatút a világ egyik legrégebbi őserdején vezet keresztül az ausztráliai Queenslandben, vízesések, hegyek és szakadékok között. A kétórás út kiindulópontja Cairns, végállomása pedig Kuranda, ahol pillangó-és hüllőpark található, de helyben készült kézműves termékeket is lehet vásárolni, vagy egy kötélpályán leszáguldani az esőerdő fái között.

TranzAlpine Train, Új-Zéland

Új-Zéland déli részén fekvő Christchurch és Greymouth között közlekedik a vonat, amely oda-vissza 11 óra alatt fordul meg. A kilátást a hegyekre és a vízesésekre a panoráma tetőablakok biztosítják, és fekvőülések teszik még kényelmesebbé az utazást. A vonaton található kávézóban harapnivalókkal és italokkal látják el az utasokat.