Tam_Bau
MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Új világrekord: 17 tonna búza hektáronként

Új világrekord: 17 tonna búza hektáronként

agroforum.hu • fotó: stockjournal.com.au

Egy új-zélandi gazdálkodó földjén új világrekordot mértek, hektáronként 17 398 kilogramm búzát takarított be.

Eric Watson gazda, az új-zélandi Ashburtonból új világrekordot állított fel a legmagasabb búza hozamában. Három évvel is bekerült a Guinness-könyvbe, de most saját maga korábbi világcsúcsát döntötte meg és hektáronkénti 17 398 kilogrammos betakarítással már az elsőkét hely az övé a listán – számolt be az új-zélandi stuff.co.nz online portál.

Korábbi rekordja 16 791 kilogrammot tett ki hektáronként. Az öntözött búza hozama Új-Zélandon átlagosan körülbelül 12 tonna hektáronként. Eric Watson szerint a mostani eredmény egyfajta tisztelgés a korábbi sikere után bevezetett komoly újításoknak, amelyekkel a munkameneten módosított.

„Mivel annyira izgatottak voltunk a 2017-es rekorderedmény miatt, új módszereket dolgoztunk ki a fejlesztésekre, amelyekkel a még magasabb hozam elérése volt a cél. Szerencsére a befektetett munka meghozta az eredményt” – mondta Eric Watson.

“Az új fajták kipróbálásával, a folyékony nitrogénre történő átállással és a növények állapotának rendszeresebb ellenőrzésével sikerült elérnünk ezt az újabb hihetetlen eredményt ” – tette hozzá a farmer.

A gazdálkodó az utóbbi években számos magasabb hozamú búzát próbált ki. Eric Watson arról számol be, hogy örömmel látja, amint hektáronként évente akár 100 és 200 kilogramm közötti értékkel növekszik a termés.

„Ha az utolsó betakarításomat hektáronként csaknem hatszáz kilogrammal haladom meg, akkor is messze felülmúlom az előzetes várakozásokat és a titkos reményeimet is” – hangsúlyozta. A magokat 2019 áprilisában vetették be a földbe, és február 17-én takarították be. Watson szorosan együttműködött a Bayer Crop Science nevű céggel a rekorderedmény elérése céljából.

A statisztikai adatok szerint az új-zélandi gazdálkodók évente mintegy 400 ezer tonna búzát takarítanak be átlagosan.