MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Új szisztéma, lecserélik az OKJ-s szakmatanulást

Új szisztéma, lecserélik az OKJ-s szakmatanulást

hvg.hu

Lecseréli, nem megújítja az OKJ-t a kormány.

Elavult az Országos Képzési Jegyzékre (OKJ) épülő rendszer, ezért olyat alakítanak ki helyette, amely jobban igazodik a gazdasági környezethez.

A korábbi hírekkel ellentétben mégsem megújítja az OKJ-s képzési rendszert a kormány, hanem egy teljesen újat, korszerűbbet és hatékonyabbat állít fel helyette – értesült a Magyar Nemzet. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az ágazat szereplőivel folytatott egyeztetésen során jutott arra, hogy ez a jó megoldás.

A lapnak Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár azt mondta, hogy a jövőre bevezetendő új szisztéma jobban igazodik majd a gyorsan fejlődő gazdasági környezet igényeihez.

Az új rendszer két lábon fog állni – olvasható a lapban.

Lesznek az alapszakmák, amelyeket iskolarendszerben, tehát az ötéves technikumban és a hároméves szakképző iskolákban lehet majd megtanulni.
A másik csoportot a rugalmasabb kereteket biztosító, rövidebb idejű, speciális szaktudást nyújtó szakmai képesítések alkotják, amelyeket kizárólag felnőttképzésben lehet oktatni.
Az alapszakmák száma a jelenleginél alacsonyabb lesz, nagyjából 180 – a kormánynak ez már régi célja volt –, hogy mit lehet majd tanulni, azt a gazdasági szereplők közreműködésével létrejött ágazati készségtanácsok bevonásával alakítják ki.

A felnőttképzéseket, specializációkat azonban nem fogják korlátozni, hiszen a gazdaság, illetve a munkaerőpiac igényeinek megfelelően dinamikusan változhat, hogy mikor milyen képzések indítására van szükség – derül ki a cikkből.