MENÜ
2024. július 13.
Jenő
A kínai „legjobb gyakorlat

A kínai „legjobb gyakorlat" átvétele, két belügyi szerződésbe tekintett bele a képviselő

hang.hu / Tompos Ádám / Fotó: Hadházy Ákos / Facebook

Hadházy betekinthetett a Kínával kötött két belügyi szerződésbe, szerinte „durva”, amit talált.

– Nagy nehezen betekinthettem a Kínai Népköztársasággal kötött KÉT belügyi együttműködési szerződésbe, és csak annyit mondhatok: DURVA. A Belügyminisztériumban döbbenetemre először nem akarták engedni, hogy jegyzeteljek, de miután ezt – sajnos káromkodva – kikértem magamnak, végül valamilyen „fenti” engedéllyel mégis megtehettem – számolt be róla Hadházy Ákos független parlamenti képviselő közösségi oldalán.

Az egyik egyezmény szerinte valóban csak a turisztikai helyszíneken történő kínai rendőri jelenlétről szól. – Ez az egyezmény korrektnek és ártalmatlannak tűnik, a kínai rendőrök csak fegyvertelenül, a magyar parancsnokság alatt és a magyarokkal járőrözve, elsősorban tolmácsként járőrözhetnek. A rendőrök kosztot, kvártélyt tőlünk kapnak, de a biztosításukat, egészségügyi ellátásukat ők fizetik. Ha valaki rendetlenül viselkedik, hazaküldhetjük – írta.

Azzal folytatta, viszont a második egyezmény címe a „Rendészeti Biztonsági Megállapodás”. Ennek első pontja szerint a „felek törekednek az eddigi rendészeti együttműködés folytatására, megerősítésére és fejlesztésére”, többek között „a közrend és közbiztonság, a szakképzés, terrorizmus és kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem, közlekedésbiztonság(?) és más területeken”. Ezen felül a felek együttműködnek egyebek mellett:

• a „legjobb gyakorlatok cseréjében”, ami Hadházy szerint akár azt is jelentheti, hogy „átvehetjük a totális diktatúra alapját adó arcfelismerő kamerarendszerüket”,
• a tapasztalatok megosztásában, ami akár arra mutathat a politikus szerint, hogy segíthetnek a beüzemelésben.

Hadházy szerint a nyolcadik pont azt emeli ki, „az egyezmény nem minősül nemzetközi szerződésnek”, és ezért nem keletkeztet a nemzetközi jog alapján fennálló jogosultságokat és kötelezettségeket. Úgy tudja, ez a kitétel jogászok szerint azért volt fontos, mert így nem kellett a kormánynak a parlamenttel ratifikáltatnia vagy rendeletben kihirdetnie, vagyis nyilvánosságra hoznia.

Összefoglalva a politikus úgy fogalmazott: „Nesze neked, szuverenitásvédelem!”. Úgy véli, a fentiek alapján ez egy olyan egyezmény, ami alapján szó szerint mindent megtehet a kormány a kínaiakkal megegyezve. Szerinte érdemes akár hetente rákérdezni, hogy az egyezmény alapján történt-e további megegyezés.