MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Mégis közel az Erasmus-megállapodás?

Mégis közel az Erasmus-megállapodás?

hvg.hu

Egy tárgyalásokat ismerő forrás a lapnak „konstruktívnak” nevezte Bóka János EU-ügyi miniszter februári brüsszeli tárgyalásait.

Néhány részletkérdés tisztázása van csak hátra a 2022 végén felfüggesztett diákcsere program ügyében az Európai Bizottság és az Orbán-kormány között.

A modellt váltó egyetemek diákjai ősztől elbúcsúzhatnak az Erasmus+ programtól, ha a kormánynak záros határidőn belül nem sikerül megállapodnia az Európai Bizottsággal (EB) és a tagállamokkal a felsőoktatási intézményeket irányító alapítványi kuratóriumok átalakításáról – írja a Népszava.

Az EB javaslatára az uniós pénzügyminiszterek 2022 végén függesztették fel a diákcsere program finanszírozását, amíg meg nem szűnik az alapítványi egyetemek vezető testületeire jellemző összeférhetetlenség, ennek az Orbán-kormány részben eleget is tett azzal, hogy közben a minisztereket, államtitkárokat visszahívták az egyetemi kuratóriumi tisztségekből.”

Az Erasmus-program azonban továbbra sem állt vissza, és ebből az egyetemek többsége eddig azért nem érzett semmit, mert érvényben voltak a korábban megkötött hosszú távú szerződéseik az EU-val. Idén szeptembertől azonban ezek kifutnak.

A Népszava információi szerint a folytatáshoz már csak néhány kérdésben hiányzik a megállapodás az EB-vel, ezek közül a legfontosabbak arról szólnak, hogy milyen szempontok alapján válasszák ki a kuratóriumi tagokat és mennyi időre szóljon a kinevezésük.

Egy tárgyalásokat ismerő forrás a lapnak „konstruktívnak” nevezte Bóka János EU-ügyi miniszter februári brüsszeli tárgyalásait. Az EU székhelyén arra várnak, hogy a kormány végre további konkrét törvényjavaslatokkal álljon elő az összeférhetetlenség megszüntetésére.

Azt idén januárban Navracsics Tibor (képünkön) is elismerte, hogy tavaly ősszel elakadtak a tárgyalások az EB és a kormány között, de a területfejlesztési miniszter ennek okát abban látta, hogy szerinte a Bizottság az Európai Parlament politikai zsarolása miatt nem mer lépni a megoldás felé.