MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Miről árulkodott Einstein születésnapja?

Miről árulkodott Einstein születésnapja?

hvg.hu

Március 14-e a nemzetközi pí-nap, de van egy nem hivatalos napja is ennek a számnak, a július 22.

Március 14-én született a fizika legnagyobb popsztárja. Ez a dátum a matematika egyik legfontosabb számát is takarja. Ma ünnepeljük a nemzetközi pí-napot.

3,14 – ez egy mindenkinek ismerős szám. Pontosabban csak kerekítés: a matematika egyik leghíresebb számának, a π-nek (pí) a két tizedesig kerekített értéke. (Az irracionális szám értéke valójában egy végtelen tizedes tört, amiben a nulla, az 1 és 4 után, eddig úgy százbillió darabig számolták ki a számjegyeit a szuperszámítógépek.)

De, hogy ne ijedjen meg senki az idedobált matematikai kifejezésektől, gyorsan idebiggyesztjük azt is, hogy a π annyira menő szám (még ha irracionális is), hogy például klasszikus zenei művek, filmek, versek ihletője volt, és popdal is született róla:


2019 óta pedig március 14. a matematika világnapja, és persze ez a nemzetközi pí-nap.

Érdekesség még, hogy nemcsak Albert Einstein születésnapja március 14., hanem a popkultúrára is jelentős hatást gyakorló másik sztártudós, Stephen Hawking halálának dátuma is egyben (2018. március 14-én hunyt el).

Korábban a hvg.hu-n sorozatot közölt arról, miért is olyan mumustárgy a matematika, és hogyan lehetne közelebb hozni, kevésbé félelmetessé tenni a diákok (és tegyük hozzá: a felnőttek) többsége számára. Ennek a cikksorozatnak az egyik interjúját a tavalyi pí-napon hoztuk le, amikor is Juhász Péter matematikatanár, az élményszerű matematika egyik kidolgozója fejtette ki gondolatait a matek megszerettetéséről.

Nem felejtkeztünk meg az interjúban a