Tam_Bau
MENÜ
2024. május 6.
Ivett, Frida
Literenként néhány fillér vagy 27 forint – mi lesz önkéntes árcsökkentéssel?

Literenként néhány fillér vagy 27 forint – mi lesz önkéntes árcsökkentéssel?

forbes.hu

Megszólaltak a benzinkutak a benzinárcsökkentésről.

A kormány bemondott egy jó nagy számot, hogy mekkora benzinárcsökkentést szeretne, a benzinkutasok szerint néhány fillér a mozgásterük.

Mi történt? Szerdán jelentette be a kormány, hogy a gázolaj árának 10, a benzin árának 27 forintos csökkentését várják el, különben beavatkoznak. Ha a 27 forintot be akarja zsákolni a kiskereskedelmi árrésbe a kormányzat, akkor veszteséges üzemelésre kényszeríti a piaci szereplőket – mondta Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az RTL Híradónak. Egri szerint a kiskereskedésben 7 százalékos árréssel dolgoznak, ebből kell az összes költségüket finanszírozniuk. Ezzel szemben a kormánynak adóoldalon 50 százalékos árrése és nyeresége van – mondta a szövetség elnöke.

Előzmények. A központi költségvetés nem tud további bevételekről lemondani – mondta ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Szerinte Magyarországon van az EU-ban az ötödik legkisebb adóteher a benzinen. Azt a miniszter nem árulta el, mi történik akkor, ha a kormány felszólítása ellenére a hazai árak a régiós átlag felett maradnak. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter eközben csütörtökön a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) képviselőit fogadta hivatalában. Nagy felszólította az üzemanyagkereskedőket, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a KSH által objektív módszertannal meghatározott, minden pénteken megjelenő régiós átlaghoz – erről a tárca közleménye számolt be.

Miért fontos ez? A kormányzati kommunikáció alapján néhány hete tudható, hogy beavatkozásra lehet számítani az üzemanyagárakat tekintve. Már kedden írtunk arról, hogy Nagy Márton elismerte, azt javasolja a kormánynak, hogy avatkozzanak be az üzemanyagárakba. A gazdaságfejlesztési miniszter szerint ha a profittartalom csökken, attól még lehet nyereségesen értékesíteni az üzemanyagokat, így nem fél attól, hogy ellátási problémák ütnék fel a fejüket, ahogy az a legutóbb is történt.