MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Érettségi szintű felvételi általános iskolásoknak: „Megkaptuk az első pofont az élettől

Érettségi szintű felvételi általános iskolásoknak: „Megkaptuk az első pofont az élettől"

magyarhang.hu

„A mai nap tanulsága az lesz a diákoknak, hogy a tanulásnak, a szorgalomnak semmi haszna.”

Szakállas vicc: az elefánt, a hal, a majom, a kutya felsorakozik. Az esélyegyenlőség jegyében ugyanazt a feladatot kapják: másszanak fára. Valahogy ez jutott eszünkbe az épp aktuális középiskolai felvételik kapcsán.

Megkaptuk az első pofont az élettől – így összegezte egy nyolcadikos diák a január 20-án lezajlott középiskolai írásbeli felvételin szerzett tapasztalatait. Sokan hagyták el csalódottan a vizsgahelyszíneket, holott az erősebb gimnáziumokba, technikumokba készülő nyolcadikosok többsége már hónapok óta keményen készült a magyarnyelv- és matematikatesztre.

Egy budapesti középiskolában a felvételi után beszélgettünk diákokkal és szüleikkel. „Augusztus végétől különtanárhoz jártam mindkét tárgyból, hetente többször. Az utolsó héten nagyon belehúztunk, megoldottuk az előző évekből az összes tesztet. Ma reggel izgultam ugyan, de bíztam is magamban, rengeteget készültem, úgy éreztem, megtettem mindent. A magyarfelvételim nem is lett olyan rossz, de a matek teljesen lesokkolt. Rögtön olyan feladattal indult, amit még nem is tanultunk, valami statisztikai példával – ez a legtöbb helyen középiskolás anyag. Több olyan feladattípust is behoztak, amit korábban soha, ha robot üzemmódba váltok, 45 perc akkor sem lett volna elég. Nagy csalódás ez az egész, ha semmit nem készülök erre a felvételire, ilyen eredményt akkor is hoztam volna” – panaszolta el lapunknak egy felvételiző fiú. „Törjük össze a gyerekek önbecsülését már 14 évesen! Nem csoda, hogy ennyi szorongó, depressziós ember van, korán kezdődik a kiképzés. Itt nem felemelik, hanem elnyomják a gyerekeket. A mai nap tanulsága az lesz a diákoknak, hogy a tanulásnak, a szorgalomnak semmi haszna. Egyetlen vizsgadélelőtt elúszhatnak az álmaik! Ez az egész felvételi rendszer úgy rossz, ahogy van” – vetette fel a felvételi után egy szülő az említett helyszínen. „Megértem, hogy valahogy szűrni kell, kik menjenek a csúcsgimnáziumokba, de aki inkább humán beállítottságú, az a nehéz matekfelvételin úgy elhasalhat, hogy esélye sem lesz az érdeklődésének megfelelő erős humán vagy nyelvi orientációjú gimnáziumba elég pontot vinni és bejutni. Miért nincs ez az egész jobban átgondolva?” Azt az általunk megkérdezett matektanárok is elismerték, ilyen komplex matematika-feladatsorra a közelmúltból ők sem emlékeznek. Olyan készségeket, koncentrációt igényelt, amelynek a 14 évesek többsége még nem tud megfelelni. Akadt matektanár, aki megjegyezte, az a nyolcadikos, aki ezt a felvételit jól meg tudta írni, már az érettségin is átmenne.