Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Szükséghelyzet a cékla, a pasztinák és a sárgarépa növényvédelmében

Szükséghelyzet a cékla, a pasztinák és a sárgarépa növényvédelmében

magro.hu

Több növényvédő szer is szükséghelyzeti felhasználási engedélyt kapott a FruitVeB kezdeményezésére.

Ennek köszönhetően a cékla, a pasztinák és sárgarépa kultúrákban lehet a szokásosnál többféle hatóanyaggal megóvni a növényeket. Fontos, hogy a permetezések időpontjáról a felhasználók a kezelések megkezdése előtt kötelesek tájékoztatni a területileg illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi hatáskörben eljáró járási hivatalát.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint engedélyező hatóság a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kérésére 2020. március 11. napján kelt határozataiban több szer szükséghelyzeti felhasználását engedélyezte.

A Boxer gyomirtó permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását sárgarépa kultúrában magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen március 11-től július 8-ig preemergensen vagy korai posztemergensen kijuttatva 1400 hektáron.
A Fusilade Forte gyomirtó permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását cékla és sárgarépa kultúrákban magról kelő és évelő egyszikű gyomok ellen. A szer céklában május 1-től augusztus 28-ig 450 hektáron, sárgarépában április 1-től július 29-ig 1400 hektáron használható.
A Select Super gyomirtó permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását pasztinák kultúrában magról kelő és évelő egyszikű gyomok ellen május 1-től augusztus 28-ig 100 hektáron.
A Sencor 600 SC gyomirtó permetezőszer szükséghelyzeti felhasználását sárgarépa kultúrában magról kelő kétszikű gyomok ellen március 11-től július 8-ig 1400 hektáron posztemergensen kijuttatva.